Рустем-паша – кмітливий зять Роксолани, або Щаслива історія хвороби

10 Липня 2023, 14:00
Міхрімах з Рустемом із серіалу «Величне століття. Роксолана» 27461
Міхрімах з Рустемом із серіалу «Величне століття. Роксолана»

Великий візир Османської імперії Рустем-паша помер 10 липня 1561 року. Турки й досі поминають не злим тихим словом. Чому саме його обрали кандидатом у чоловіки для Міхрімах – єдиної доньки султана Сулеймана та Роксолани? І як склалося подружнє життя цієї пари? Відповіді на ці питання знає авторка книжок «Роксолана: життєпис» і «Жіночий султанат: влада та кохання» Олександра Шутко.

Воша фортуни

Рустем народився на початку 1500-х років неподалік Сараєво у родині Чігалічів. Австрійський посол у Стамбулі Ож’єн Гіслен де Бусбек у «Турецьких листах» зазначив, що він був сином свинопаса. Його дитиною викрали з рідної домівки османи. 

Перший господар хлопчика віддав його іншому за борги. Той привіз малого до Стамбула – навчатися військовій справі у палацовій школі Ендерун. Про те, як Рустем потрапив на очі султана Сулеймана, переповідають легенду. 

Якось султан перебував у Галатському палаці, де на нього чекали учні Ендеруна. Коли ж він підійшов до вікна, щось випало з його рук на бруківку вулиці. Тоді усі учні побігли сходами з палацу, аби повернути йому цю річ. 

Але не встигли, бо найстарший із них, Рустем, вистрибнув із вікна і першим дістався до неї. Такий сміливий вчинок вразив султана Сулеймана, який наказав надіслати Рустема до свого палацу Топкапи. Так почалася його державна кар’єра. 

Незабаром він уже брав участь у битві під Мохачем як зброєносець, який під час війни та урочистих процесій носив на правому плечі меч султана. 

Повернувшись з перемогою до столиці 1526 року, Рустем став головним конюхом султана Сулеймана, який відповідав не лише за його коней, стайню, працівників, коштовну кінську збрую і сідло, а й постачання сіна. Тоді ж він отримав прихильність Роксолани. 

Читайте також: Правда та вигадки «Величного століття»: як насправді виглядала Роксолана

А щодо її 17-річної доньки Міхрімах, то на той час вона мріяла про одруження із симпатичним та заможним намісником Єгипту, Давудом-пашею. Цей вибір спершу схвалила її мати. Утім, у ситуацію втрутився колишній конюх султана Сулеймана, Рустем-паша, який на той час уже був намісником Діярбакиру

Портрет Міхрімах Тиціана близько 1550-х років

Він, аби зашкодити цьому шлюбові, доніс палацовому лікарю Моше Хамону про те, що Давуд-паша нібито хворий на сифіліс, бо ж сам прагнув посісти місце зятя династії. 

Через це великий візир Хадим Сулейман-паша відмовив тому в одруженні з Міхрімах: навіть натяк на таку сороміцьку хворобу міг кинути тінь на султанську родину.

Невдовзі сам Рустем-паша, який у той момент уже займав посаду намісника Діярбакиру, став претендентом на руку й серце Міхрімах. Подейкують, що його кандидатуру відстоювала перед чоловіком-султана сама Роксолана. 

Чому так? Можливо, тому, що Рустем походив із хорватів, предки яких, так звані білі хорвати, проживали у східній Галичині. Як знаємо, Роксолана також походила із галицького містечка Рогатин

А ще вона була практично одноліткою Рустема, з яким, усупереч протоколу, зустрічалася сам на сам. Тож у них і справді виявилося чимало спільного.

Читайте також: Справжній портрет Роксолани

Міхрімах з матір'ю. Серіал «Величне століття. Роксолана»

Це розуміли і їхні суперники, тому й намагалися завадити шлюбу Рустема та Міхрімах. Вони вигадали, що той буцімто хворий на проказу. Тож султан Сулейман направив до Діярбакира лікаря Моше Хамона

Той, коли обстежував Рустема та переглядав його речі, виявив на сорочці вошу, яка, за тодішніми уявленнями медиків, не приживалася на тілі людей, хворих на проказу. Відтак привітав Рустема, визнавши його цілком здоровим та гідним для одруження зі султанською дочкою Міхрімах. 

Через цей випадок до Рустема в народі прикріпилося прізвисько – «Воша успіху».

Читайте також: Султанські драгомани: історії потурчених галичан

Понурий людець

У червні 1539 року Рустем увійшов до складу візирів Дивану – дорадчого органу султана. А з 26 листопада – до 11 грудня 1539 року в Стамбулі відсвяткували його весілля із Міхрімах, під час якого здійснили обрізання молодших синів султана Сулеймана від Роксолани – Баязида та Джиганґіра

Як весільний дарунок Міхрімах отримала від Рустема 100 тисяч флоринів (за сучасними розрахунками – $14 мільйонів 700 тисяч). Святкували цю подію протягом 15 днів. За цей час приготували їжу для більш як 5 тисяч гостей. 

Читайте також: Феміністка Роксолана

На банкеті в султана Сулеймана були паші та беї, котрі розмістилися за 15 столами. Для них приготували 8 видів страв із телятини, плов, чотири види чорби (крем-супи), 6 видів кебабів, пиріжки, чимало солодощів і страв із курки, зокрема махмудіє.

На жаль, не збереглося портретів Рустема-паші європейських художників. Єдине його зображення є у збірці «Сулейманнаме» Фетхуллаха Аріфа-челебі, присвяченій життю та подвигам султана Сулеймана. 

На османській мініатюрі Рустем-паша зображений під час церемонії вручення подарунків від Елькаса-мірзи, сина-утікача шаха Тахмаспа. Зробити із цього нечіткого зображення висновок про його зовнішність складно.

Читайте також: Кавалерист чи султана: таємниці львівського портрету Роксолани

Рустем-паша (в центрі). Фрагмент османської мініатюри «Прийняття дарунків від Елькаса-мірзи», XVI століття

Проте, залишилися спогади про Рустема-пашу від його сучасників. Так, венеційський посол у Стамбулі Алвісе Реньєр у доповіді від 7 січня 1555 року зазначив, що той не виглядав на свої 55 років, адже його обличчя, завдяки постійному голінню, було завжди свіжим і чистим. 

Агатангел Кримський, посилаючись на слова поета Ях’ї-бея Дукагіна (Ташлиджали), так писав про цього великого візира: «Це був суворий, понурий людець, що й не осміхавсь ніколи».

Читайте також: Роксолана – відьма? Чому султану звинувачували у чаклунстві

Страждання Міхрімах

Після шлюбу Рустем разом із Міхрімах мешкав у палаці, котрий збудував знаний архітектор Сінан у місцевості Аязма в Ускюдарі (нині – азійська частина Стамбула). Його за неперевершеність у народі почали називати «Османським дивом». 

Там було 700 кімнат і хамам. Цей палац потопав у саду, в якому росли плодово-ягідні та інші дерева. Містилося ще й 10 груп будівель та інших споруд, як-от: мостики через струмки, водограї, альтанки, будиночки для відпочинку, приміщення для варти та навіть набережна зі стайнями й причалом для човнів. 

Читайте також: Життя султанського гарему із кавовим ароматом

Міхрімах із Рустемом з серіалу «Величне століття. Роксолана»

Чисельність обслуги Міхрімах та Рустема складала 1 700 осіб. Восени 1553 року Рустема позбавили посади великого візира. Приводом для цього стала страта Мустафи, первістка султана Сулеймана та Махідевран, у якій яничари зробили його винним. 

Читайте також: Суперниця Роксолани – Махідевран: чи калічила вона рабинь-українок?

Він відбув до Стамбула, де мешкав у палаці в Ускюдарі, але не втратив свого впливу на державні справи. Підтверджують це спогади посла Бусбека про те, як він відвідував колишнього великого візира Рустема-пашу та вручив йому подарунки за обіцяне сприяння у певних справах.

Увесь цей час його підтримували дружина Міхрімах і теща Роксолана. Остання в листі до чоловіка – султана Сулеймана зазначила: 

«Ваш раб Рустем-паша залишається вірним Вам. Не відводьте від нього свій шанобливий погляд. Мій самодержцю, не слухайте нікого. Особливо Ваша рабиня Міхрімах засмучується…».

Після втрати Рустемом посади великого візира його дружина Міхрімах переживала не найкращі часи. Влада Дубровника отримала 1 березня 1554 року від своїх послів у Стамбулі інформацію про те, що у неї стався небезпечний для життя викидень. 

Читайте також: «Жіночий султанат» в Османській імперії: від Роксолани до Хатідже Турхан

Мабуть, хвилювання за долю чоловіка й протестні настрої у суспільстві, пов’язані зі стратою Мустафи, вплинули на її здоров’я та самопочуття. У другій половині 1554 року Міхрімах важко захворіла. 

Її не могли зцілити палацові лікарі, тому брат Рустема – османський адмірал Сінан, занепокоєний можливою втратою покровительки, надіслав до неї полоненого іспанця Педро, який видавав себе за лікаря. 

Той, озброївшись медичними книжками, попри ревнощі Рустема, зміг оглянути Міхрімах і прописати їй сироп для лікування. Невдовзі хвороба відступила. Подейкують, що 32-річна Міхрімах навіть почала фліртувати із Педро. 

Тоді у ситуацію втрутився її чоловік Рустем, який відправив того першим же кораблем до Іспанії.

Читайте також: Любовні пристрасті османських султанів

Смерть від чуми

Наступного, 1555 року Рустем вдруге отримав посаду великого візира нібито за допомогою інтриг дружини Міхрімах і тещі Роксолани. 

За іншою версією, поновлення на посаді великого візира відбулося за умови, яку висловив султан Сулейман, – наповнити державну скарбницю грошима, адже багаторічні війни спустошили її та змусили підняти податки в Османській імперії.

Задля цього Рустем навіть продавав коней і збрую зі султанської стайні та квіти й фрукти зі садів палацу Топкапи, а ще турбувався про зменшення імпорту венеційських тканин і налагодив у Стамбулі їхнє виробництво, на якому 1557 року працювало 156 майстрів. 

Читайте також: Волинський князь Дмитро Вишневецький – на службі у султана Сулеймана та Роксолани

Мечеть Рустема-паші

У Бурсі він вирішив виготовляти шовк. Іноді задля реклами навіть одягав зроблені там шовкові шати. Рустем також підтримував зростання керамічної промисловості, контролюючи виробництво ізнікських кахлів.

Він також переймався захистом торговельних шляхів із продажу шовку і пшениці до Європи, планував очистити Чорне море від іноземних купців та збільшити присутність османів у Середземноморському регіоні. 

Під час військових кампаній намагався зменшити витрати на провіант війська шляхом вивчення цін і закупівлі якомога дешевше пшениці та ячменю. Як бачимо, Рустем був доволі ефективний на посаді великого візира.

Читайте також: Пригоди волинського шляхтича Михайла Чайковського: від козацького ватажка до османського паші

Тому і помер у цьому статусі, залишивши дружині величезний спадок. Причиною смерті нібито стало бажання Рустема зцілити від чуми доньку Айше. Задля цього він викликав до себе найкращих лікарів з усіх куточків світу. Вони поставили її на ноги. 

Утім, не вберегли Рустема-пашу, який підхопив чуму і помер, не приходячи до тями. Його поховали на кладовищі мечеті Шехзаде, яку султан Сулейман звів для завчасно померлого сина Мехмеда.

Овдовіла Міхрімах виділила кошти на спорудження над могилою чоловіка розкішної гробниці, де також спочиває її мертвонароджений син. 

Читайте також: «Весна мого життя»: як султан Сулейман переживав втрату Роксолани

Могила Рустема-паші та його мертвонародженого сина

В історичному районі Стамбула – Тахтакале міститься мечеть Рустема-паші. Її будівництво після смерті чоловіка завершила Міхрімах, яка не шкодувала грошей на рясне оздоблення ізнікськими кахлями. Так востаннє намагалася віддати йому шану та повагу за довгі роки шлюбу.

Читайте також: Спадок Роксолани

Інтер'єр мечеті

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024