«Весна мого життя»: як султан Сулейман переживав втрату Роксолани

15 Квітня 2023, 12:08
Портрет Роксолани невідомого венеційського автора XVII століття 20562
Портрет Роксолани невідомого венеційського автора XVII століття

Дружина могутнього султана Сулеймана (Пишного) та мати його наступника – Селіма ІІ (Рудого), Роксолана (Hürrem Sultan) померла 465 років тому, тобто 15 квітня 1558 року. Про її життя написано чимало досліджень, літературних творів, картин та знято багато художніх і документальних фільмів. Приводом для цього стала неймовірна історія кохання. Як же померла Роксолана?

Отруйні ліки

На думку сучасного турецького лікаря Муаммера Каятекіна, який досліджував хвороби вінценосних осіб Османської імперії, причиною смерті стали ліки у вигляді розчину зі соку цибулини та квітки осіннього крокусу (Colchinum autumnale). 

Їх із часів Стародавнього Єгипту використовували в медицині для зцілення від хвороб легень, зокрема, раку. Адже Роксолана скаржилася на різкий м’язовий біль у грудях. Застосування таких мікстур могло нашкодити пацієнтці, оскільки цю рослину вважають отруйною через вміст колхіцину. 

Читайте також: Правда та вигадки «Величного століття»: як насправді виглядала Роксолана

Портрет Роксолани невідомого венеційського автора XVII століття. Музей палацу Топкапи
Портрет Роксолани невідомого венеційського автора XVII століття. Музей палацу Топкапи

Велика його доза викликає симптоми, схожі на ті, що проявляються під час отруєння миш’яком. Ситуація ускладнюється ще й тим, що донині не винайшли жодного антидоту. Невеличкі дози, які у вигляді виготовлених з цієї квітки ліків могла приймати Роксолана, призвели до повільної болісної смерті. 

До останнього її подиху султан перебував поруч із нею та поклявся їй, що більше не матиме у своєму житті жінок. І він дотримав слова. Адже дуже кохав Роксолану, з якою, всупереч традиціям, узяв офіційний шлюб. Завдяки цьому, вона за життя стала найзаможнішою та найвпливовішою жінкою ХVI століття.

Читайте також: Любовні листи Роксолани

Велична гробниця

Померла Роксолана у Старому палаці Стамбула, де містилася жіноча лікарня. Дочку священника із Рогатина відспівував шейхульіслам (муфтій) Ебуссууд-ефенді. Труну із її тілом під молитви стамбульців перенесли до новозведеної мечеті султана Сулеймана, Сулейманіє. 

Поховали Роксолану біля кібли – стіни храму у напрямку на Каабу, якого дотримуються під час мусульманської молитви. 

Читайте також: Феміністка Роксолана

Гробниці султана Сулеймана та Роксолани на тлі мечеті Сулейманіє. Картина В. Г. Барлета XVIII століття
Гробниці султана Сулеймана та Роксолани на тлі мечеті Сулейманіє. Картина В. Г. Барлета XVIII століття

Над могилою спершу напнули велике шатро, а за рік, за велінням невтішного удівця – султана Сулеймана знаний архітектор Сінан звів розкішну гробницю – восьмигранну зі загостреною банею, що спирається на колони з білого мармуру й порфіру. 

Читайте також: «Жіночий султанат» в Османській імперії: від Роксолани до Хатідже Турхан

Гробниця Роксолани
Гробниця Роксолани

У документах благодійного фонду мечеті Сулейманіє вона записана як «Спочивальня Кадин-ефенді», тобто шанованої жінки із султанської династії.

Навколо гробниці дружини султан розпорядився розбити розкішний розарій, адже султан її красу у віршах порівнював із весняною трояндою. Але у XVIII столітті на тому місці почали закладати перші поховання відомих державних діячів Османської імперії. Нині там – старовинний цвинтар із 581 могил.

Читайте також: Справжній портрет Роксолани

Інтер
Інтер

Стіни гробниці Роксолани султан Сулейман прикрасив панно весняного саду з темно-синіх, блакитних, білих та червоних ізнікських кахлів. Адже його кохана дружина померла навесні, та й у своїй поезії він під псевдонімом Мухіббі (тобто Закоханий) називав її «весною мого життя».

Кожну з білосніжних розет султан Сулейман наказав прикрасити безцінним смарагдом – улюбленим самоцвітом Роксолани, а склепіння – каліграфічним розписом, який виконав учень відомого каліграфа Ахмеда КарахісаріХасан-челебі.

Читайте також: Роксолана – відьма? Чому султану звинувачували у чаклунстві

Могила Роксолани
Могила Роксолани

На жаль, багате оздоблення гробниці не збереглося. Проте залишилось шовкове покривало із візерунком тюльпанів – символом османської династії. 

Його, на замовлення султана Сулеймана, привезли зі священної для мусульман Кааби, де щороку змінювали коштовні накриття. Отримати одне з них вважалося великою честю та привілеєм.

Читайте такожВишивка Роксолани – крізь пів тисячоліття

Фрагмент шовкового покривала з Кааби, яким застелили могилу Роксолани
Фрагмент шовкового покривала з Кааби, яким застелили могилу Роксолани

Читайте також: Зачинателька «Жіночого султанату»: Роксолана у творах художників

Священне кохання

Роксолана стала першою жінкою султана, яку поховали у власному мавзолеї. До неї султанських наложниць ховали у провінціях окремо від чоловіка, який спочивав у іншому мавзолеї разом з дітьми та родичами. 

Проте з кінця XVI століття могили наложниць перебували вже поруч із похованнями членів династії, що свідчило про високий статус перших. 

Після смерті Роксолани султан Сулейман на згадку про неї побудував у Едірне храмовий комплекс, а в Хіджазі (нині – Саудівська Аравія) роздав 1561 року людям милостиню – три тисячі золотих. 

У президентському архіві Стамбула відшукали відомості про те, що султан Сулейман наказав хранителям та читцям Корану протягом століть 24 години на добу виконувати свої обов’язки в мавзолеї Роксолани. 

За цими даними, їхня кількість досягала 138 осіб, яким щодня виплачували 350 акче ($1 тис. 50), що є «свідченням того, наскільки сильно він кохав свою дружину», – вважає турецький історик Ахмед Шімшіргіль.

Читайте також: Любовні пристрасті османських султанів

Похорони султана Сулеймана та зображення гробниці Роксолани із прочиненими дверима. Османська мініатюра ХVI століття
Похорони султана Сулеймана та зображення гробниці Роксолани із прочиненими дверима. Османська мініатюра ХVI століття

Після смерті Роксолани описали її речі і внесли до реєстру реліквій teberrükât defteri – священних предметів, через які люди сподіваються дістати Боже благословення. Нині вони зберігаються у музеї турецького та ісламського мистецтва й у палаці Топкапи.

Султан Сулейман пережив Роксолану на 8 років і похований поряд із нею. Над його могилою звели монументальний мавзолей. Там завжди людно. Турки приходять, аби помолитися на могилах султана та його дружини. Адже вважають їх ледь не святими.

Читайте також: Спадок Роксолани

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024