Як живуть нащадки Роксолани

08 Березня 2024, 17:04
Гюррем з родиною у серіалі «Величне століття» 51451
Гюррем з родиною у серіалі «Величне століття»

Українка Роксолана, бувши дружиною султана Сулеймана, стала матір’ю Селіма І та бабусею наступних османських султанів. Їхні нащадки після занепаду Османської імперії живуть звичайним життям. Авторці досліджень «Роксолана: життєпис» і «Жіночий султанат: влада та кохання» Олександрі Шутко вдалося особисто поспілкуватися з деким із них, а також дослідити рід, який бере початок від єдиної доньки Роксолани – заможної та впливової Міхрімах.

Гарем Абдулхаміда

З шістьох дітей султана Сулеймана та Роксолани зійти на трон зміг лише другий син – рудоволосий Селім, якого турки через любов до вина назвали п’яницею. Він став батьком наступного султана – Мурада ІІІ

Останнім османським султаном був Мехмед VI Вахідеддін, який 1 листопада 1922 року відрікся від трону й разом із рідними виїхав за кордон. Так зробила переважна більшість членів династії османських султанів. Дехто зміг повернутися до Туреччини лише після 1950-х років. 

Серед них була й донька 34-го султана Абдулхаміда – Айше. Вона – прапрабабуся Роксани Кутнер, котра 2015 року як нащадок династії османів побувала в Києві.

Читайте також: П’яничка та нікчемний правитель: чи насправді таким був син Роксолани – Селім ІІ

Батько Айше, султан Абдулхамід мав велелюдний гарем. У його сімейних реєстрах вказано 16 дружин та фавориток. Насправді їх було значно більше. 

Під час свого другого візиту до Стамбула імператор Німеччини Вільгельм II запитав у султана Абдулхаміда, скільки у нього дружин? На що той, не беручи до уваги фавориток, відповів: «У мене 8 дружин»

Тоді почув від імператора здивоване: «Я тут з однією імператрицею не можу впоратись. Як Вам вдається справлятися із вісьмома?!». Жартома султан відказав: «Це мистецтво, Ваша Величність!».

Після 33-річного правління Абдулхамід 27 квітня 1909 року втратив владу і змушений був жити в засланні на віллі Аллатіні, неподалік Салонік. Туди із ним переїхало кілька дружин із дітьми, зокрема й донька Айше. Через три роки Абдулхаміду дозволили повернутися до Стамбула. 

Він помер у палаці Бейлербей 10 лютого 1918 року на руках у своєї найвідданішої дружини, якою була мати Айше – черкеска Мюшфіка.

Читайте також: Любовні пристрасті османських султанів

Прапрапра… внучка Роксан Кунтер

Донька султана Абдулхаміда та Мюшфіки, Айше народилася в султанському гаремі 1887 року. Тоді придворний поет присвятив новонародженій вірш. Ось його останні рядки:

Два небесні ангели принесли благу звістку до Палацу Османа:
«На цей світ поважно з'явилася Айше-султана».

У палаці Їлдиз Айше отримала гарну освіту. Вона знала східні мови, історію, арифметику та географію, а також грала на фортепіано, гарно малювала та вміла писати музику. Коли її батька Абдульхаміда скинули з трону, Айше заручилася з Бейрутлу Ахмед Намі-беєм – майбутнім президентом Сирії у 1926-28 роках. 

Читайте також: Вишивка Роксолани – крізь пів тисячоліття

Айше-султан із першим чоловіком 1900-ті роки
Айше-султан із першим чоловіком 1900-ті роки

Весілля відбулося, коли наречена, пробувши рік у засланні із батьком, повернулася до Стамбула. Щоправда, невдовзі цей шлюб розпався, адже Айше поклала око на одруженого підполковника Мехмет Алі-бея, який, відповідно до традицій, змушений був заради неї розлучитися з коханою дружиною. 

Ця пара після падіння Османської імперії виїхала до Франції. Там помер Мехмет Алі-бей, а його дружина Айше згодом повернулася до Туреччини.

Її наймолодший син від першого шлюбу – Султанзаде Осман Намі став прадідом Роксани Кунтер – відомої ведучої спортивних програм. Адже її батько Ерман Кунтер був баскетбольним тренером. 

Як нащадок династії османів Роксан Кунтер 2015 року побувала в Києві на зніманні однієї популярної телепередачі, в якій брала участь і я. Тоді на камеру вона сказала, що батьки її назвали на честь давньої пращурки – султани-українки Роксолани. 

Читайте також: Феміністка Роксолана

Роксан Кунтер
Роксан Кунтер

Утім, наголошувала, що не надто пишається цим. Адже в Туреччині дружина султана Сулейман та мати Селіма І має репутацію інтриганки, яка начебто загубила достойного трону пасинка Мустафу

Водночас Роксан Кунтер має нетипові для туркень світлі очі й волосся. Через це творці турецького серіалу «Величне століття. Роксолана» навіть запрошували її на роль Гюррем (Роксолани), але та відмовилася.

Читайте також: Правда та вигадки «Величного століття»: як насправді виглядала Роксолана

Гюррем з родиною у серіалі «Величне століття»
Гюррем з родиною у серіалі «Величне століття»

Роксан Кунтер у Києві запам’яталася своєю скромністю та привітністю. Вона на рівних спілкувалася з іншими учасниками знімання. Сама ж в інтерв’ю українським ЗМІ не раз зазначала, що, попри приналежність до султанської династії, жила з родиною в звичайних умовах: 

«Я не відчувала ніяких привілеїв, проте знала історію своєї родини і завжди цим пишалася».

Читайте також: Любовні листи Роксолани

Діти та внуки Міхрімах

Якщо інформація про нащадків Роксолани по чоловічій лінії є публічною, то відомості про дітей та онуків її єдиної доньки Міхрімах довелося шукати в османських архівах.

Завдяки благодійному фонду її чоловіка – великого візира Рустема-паші вдалося дізнатися, що у цієї пари була щонайменше одна донька Айше, яка успадкувала від заможних батьків розкішний палац в стамбульському Ускюдарі. Вона стала багатодітною матір’ю, народивши четверо хлопчиків та дві дівчинки. 

Читайте також: Найбагатша жінка Османської імперії: як жила єдина донька Роксолани

Міхрімах. Тиціан. 1550-ті роки
Міхрімах. Тиціан. 1550-ті роки

Її перший чоловік Шемсі Ахмед походив зі знатного роду османів. Адже його матір’ю була внучка султана Баязида ІІ, а батько походив із тюркського роду Кизил Ахмедлі Ісфендіяроглу.

По смерті 1580 року чоловіка Шемсі Ахмеда, котрий на посаді великого візира пробув лише пів року, Айше 1582 року вийшла заміж за секретаря покійного султана Сулеймана – Нішанжи Ферідуна Ахмед-бея, який зміг накопичити чималі статки – 200 тисяч золотих дукатів ($29 млн. 400 тис). 

На момент узяття шлюбу з Айше він отримав посаду в канцелярії Мурада ІІІ. На це весілля виділили 35 тисяч акче ($105 тисяч) зі султанської скарбниці. А свідком Айше під час укладення шлюбу був головний євнух султанського гарему Мехмет-ага

Це свідчить про високий статус нареченої в османському суспільстві. Щоправда, сам шлюб тривав недовго, бо 6 лютого 1583 року Ферідун Ахмед помер. Донька Айше, Сафіє у жовтні 1576 року вийшла заміж за Джигалазаде Юсуфа Сінана, який на той час був наближеним до султана Селіма ІІ слугою – головним брамником. 

Читайте також: Рустем-паша – кмітливий зять Роксолани, або Щаслива історія хвороби

Джигалазаде Юсуф Сінан-паша
Джигалазаде Юсуф Сінан-паша

Їхнє весілля справляли пишно. Венеційський консул Джованні Коррер зазначив, що впливова бабуся Міхрімах вручила внучці багато весільних подарунків та 300 тисяч золотих ($44 мільйони 100 тисяч). Від шлюбу із Джигалазаде Юсуфом Сінаном у Сафіє народився син Махмуд, який помер 1643 року. 

Його дружинами були дві доньки султана Мехмеда ІІІ, чиї імена зберегла історія. Незабаром Джигалазаде Юсуф Сінан став командиром яничарів, а під час численних воєн із венеційцями й анатолійськими повстанцями вислужився до візира Дивану.

Читайте також: Прислуга Роксолани: хто ці люди?

Мечеть Міхрімах в стамбульському Ускюдарі
Мечеть Міхрімах в стамбульському Ускюдарі

Проте раптово померла його дружина. Щоби не втрачати прихильності при дворі султана Мехмеда ІІІ, Джигалазаде Юсуф Сінан одружився вдруге на молодшій сестрі покійної дружини – Фатьмі. Завдяки цьому шлюбові Джигалазаде Юсуф Сінан отримав 1591 року посаду адмірала османського флоту. 

Адже його заможна теща Айше запропонувала султанській родині протягом півроку оплатити з власної скарбниці витрати на сто галер османського флоту. У 1596 році Джигалазаде Юсуф Сінан став великим візиром, але через сорок днів цю посаду втратив.

Помер він у грудні 1605 року під час походу, залишивши чималі статки, які конфіскував султан Ахмед І.

Читайте також: «Жіночий султанат» в Османській імперії: від Роксолани до Хатідже Турхан

З султанського роду

Донька Джигалазаде Юсуф Сінана, Айше Султан народила йому внука Мехмеда від свого дядька, тобто рідного брата матері Сафіє, Абдуррахмана, який був онуком Міхрімах. 

Той за султана Ібрагіма І став великим візиром Джіванкапиджибаши Мехмедом, який продовжував мешкати у палаці покійних прадіда Рустема і прабабусі Міхрімах в Ускюдарі. Він користувався прихильністю валіде Кьосем, яка ласкаво його називала – Султанзаде.

Від нього бере початок заможний рід Джіванкапиджибашизаделер. Його члени шанують пам’ять свої предків, про яких знають, завдяки записам у документах благодійних фондів великої пращурки Міхрімах, нащадки якої, відповідно до заповіту, ставали їхніми управителями.

Читайте також: Спадок Роксолани

Нащадки Міхрімах у документах її благодійного фонду
Нащадки Міхрімах у документах її благодійного фонду

Саме так Сіваслі Кадір Карадемір у 2019 році зміг в суді закріпити за собою право належати до нащадків султанської династії. Надавши на підтвердження цьому необхідні документи з благодійних фондів пращурів, він у судовому порядку довів, що є прапрапра… внуком Міхрімах. 

«Моїм прадідом був Алімі Задеоглу. Ми всі походимо зі султанського роду», – заявив він журналістам, коли отримав позитивне рішення суду.

Сіваслі Кадір Карадемір – нащадок Міхрімах. Джерело: memurlar.net
Сіваслі Кадір Карадемір – нащадок Міхрімах. Джерело: memurlar.net

Читайте також: Суперниця Роксолани – Махідевран: чи калічила вона рабинь-українок?

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024