Творці історичного подкасту про УПА: «Ми маємо контрнаступати в інформаційній війні»

12 Серпня 2023, 13:02
Анастасія Передрій та Вікторія Жуковська 2116
Анастасія Передрій та Вікторія Жуковська

«Вже вечір вечоріє: підпілля УПА» – подкаст та радіопрограма про Українську повстанську армію. Над виробництвом контенту працює радіо СіД FM, яке реалізовує проєкт за підтримки Українського культурного фонду. Район.in.ua поспілкувалися із керівницею проєкту Вікторією Жуковською та редакторкою Анастасією Передрій.

– Як виникла ідея створення подкасту про УПА? Що вас надихнуло на розгортання цієї теми?

Вікторія: Спочатку ми планували реалізовувати подкаст у 2022 році, він мав бути присвячений 80-річчю створення УПА. Власне так і виникла ідея приурочити ці історії символічній і дуже важливій даті. Проте повномасштабне вторгнення московитів трішки скоригувало плани. Втім, завдяки УКФ, ми маємо можливість говорити про такі важливі теми. Ми вважаємо актуальним і доречним говорити про борців за незалежність України у культурному контексті воєнного часу. Адже УПА була єдиною проукраїнською структурою у часи Другої світової війни, яка воювала одночасно і проти Третього Рейху, і проти СРСР.

Анастасія: Тема актуальна і для нас, волинян, адже саме тут вела активну діяльність Українська Повстанська Армія. У 1943 в області створили Колківську республіку – одну із трьох найбільших упівських республік. Перша сотня УПА як боєздатний підрозділ сформувалася так само на Волині. Волинь вважають колискою Української повстанської армії, бо саме тут у найважчі для України роки Другої світової війни народ у лавах УПА піднявся на боротьбу за свободу. У той час, окрім самих борців за волю, ніхто не вірив, що буде Україна.

Читайте також: Колківська республіка в спогадах чекістів

– Чи успішним вважаєте подкаст на таку вузькопрофільну тематику?

Анастасія: Насправді тематика зараз дуже актуальна, різні опитування і рейтинги свідчать про те, що історичний контент став в рази популярніший для українських користувачів з моменту повномасштабного вторгнення. Війна спонукає ще глибше поринати в історію.

Вікторія: Власне, таких тематичних подкастів про УПА в інформаційному просторі наразі немає. В аудіоформаті це тема висвітлена побіжно. Тому наш проєкт – це перша серія програм про окремих особистостей УПА. Через формат сторітелінгу, поєднаний із коментарями ветеранів та експертів, ми хочемо показати цю історію не тільки через цифри, абревіатури й сухі факти, а й крізь призму людей. Варто зазначити, що на комерційних, розважальних радіостанціях немає програм подібного спрямування. Але ми не можемо про це не говорити зараз.

Читайте такожЯкими були форма та озброєння УПА

Анастасія Передрій та Вікторія Жуковська
Анастасія Передрій та Вікторія Жуковська

– УПА мала вплив не лише на історію України, але і на міжнародну арену. Які наслідки діяльності УПА ви вважаєте найбільш важливими для розуміння її ролі у світовому контексті?

Анастасія: Тут дуже доречна цитата Василя Кука, про якого ми робили окремий епізод. Він сказав, що Українська повстанська армія в історичному підсумку перемогла, бо тієї держави, проти якої вона боролася, вже нема і ніколи не буде. Це, мабуть, і є найважливіше.

Читайте також: Волинські шляхи останнього Головнокомандувача УПА Василя Кука

– Які особистості в УПА вам найцікавіші як авторкам проєкту?

Вікторія: Мені імпонує історія Ніла Хасевича, він був автором візуального образу УПА. Його малюнки дуже круто виглядають донині. І мали реальний вплив на поширення інформації в часи УПА. Шрифти у його стилі зараз використовують і в ЗСУ, і в обкладинці нашого подкасту, до речі.

Ще дуже цікавий персонаж – Альберт Газенбрукс. Він не був українцем за національністю, проте виборював нашу незалежність. У лавах УПА він став диктором підпільної радіостанції. На жаль, не збереглося записів. Я лише можу уявити, як це круто звучало: «В етері радіостанція УПА «Афродита»: «Ви чуєте голос вільної України...».

Читайте також: «Я хочу, щоб світ знав, що визвольна боротьба триває, що українці б'ються», – подкаст про Ніла Хасевича

– Що унікального можуть почути слухачі проєкту «Вже вечір вечоріє»?

Вікторія: Особисто я для себе дізналася силу силенну нової інформації. Це при тому, що до цього я активно цікавилась історією України, але тема УПА – це окремий дуже об‘ємний розділ.

Анастасія: Для мене ще дуже цінно, що ми маємо можливість використати архівні записи і почути, як вживу насправді звучав Степан Бандера чи Ярослав Стецько. Ще наприкінці випуску у нас зазвичай якась повстанська пісня. Якщо вона дуже сумна, то Вікторія аж пускає сльозу.

– Зараз тривають різні дискусії про те, чи варто взагалі вкладати гроші у культуру та культурні проєкти. Що ви думаєте з цього приводу?

Анастасія: Я вважаю, що культура все-таки на часі, адже агресор з нами воює і в цій площині. Якщо вони нищать нашу культуру і розгортають інформаційну війну, то ми мусимо протидіяти й «контрнаступати».

Читайте такожСтепан Бандера як символ руху нескорених

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024