Урсула Маєрін: «міністр у спідниці» XVII століття

27 Березня 2023, 18:00
Урсула Маєрін. Імовірний портрет 6159
Урсула Маєрін. Імовірний портрет

Шпигунка і коханка правителя українських земель, яка була впливовіша за королеву. Ця жінка увірвалась у життя Речі Посполитої кінця XVI століття і перегорнула все догори дригом. Їй не було і шістнадцяти, коли на неї поклали місію шпигувати за королем. 

Руденька худенька Гінгер фон Грюбеншл боязко схилилась в покоях перед Марією Анною Баварською правителькою Австрії. 

Дівчину нещодавно привезли до Грацу з невеличкого гірського палацику її батьків, аби вона була однією з фрейлін, які вирушать на схід — до Речі Посполитої в кортежі Анни — австрійської принцеси, яка мала стати королевою країни від моря до моря. 

Читайте також: Біла та Чорна королеви: як волинянки «правили» Київщиною

Марія Анна Баварська
Марія Анна Баварська

Анна була пухкенькою білявкою, яка не вміла хитрувати — це розуміла її матір, сувора і холодна ерцгерцогиня Баварська. 

Мало надій вона покладала на те, що донька буде її інформувати про політику молодого і амбітного майбутнього чоловіка Сигізмунда III Вази, який хотів всидіти на двох престолах одночасно — Речі Посполитої і Швеції. 

Читайте також: Єретичка або Як українка в XVII столітті шукала шлях до Бога

Анна Австрійська – королева Речі Посполитої
Анна Австрійська – королева Речі Посполитої

Саме тому для пантрування за ним — ерцгерцогиня відправляла худорляву юнку Гюнгер, далеку родичку. 

«Або пропаде, або буде пані» — цілком можливо саме так думала Марія Анна позираючи на почервонілу від сорому Гюнгер, якій в покоях показали білизну з тонкого шовку, в ній вона мала збавити рудоволосого пихатого Вазу.

Наступні роки у Речі Посполитій королева Анна Австрійська народжувала Сигізмунду дитя за дитям, а от позиції Гюнгер фон Грюбеншл при дворі посилювались чи не щодня. Сигізмунд при живій дружині, обожнював її руду фрейліну і навіть дозволив їй бути неофіційним секретарем. 

Читайте також: Руські княгині чи європейські принцеси: жінки, які керували Луцьком, Волинню і Європою

Сигізмунд Ваза в молодості
Сигізмунд Ваза в молодості

Ніхто при дворі не знав справжнього імені Гюнгер — бо для всіх на світі тепер вона була Урсулою Маєрін. Її прізвище чи прізвисько походило від німецького слова «адмініструвати» — і вона по праву секретаря втручалась у всі справи Корони.

Маєрін вміло маніпулювала шляхтою, резидентами іноземних держав, відправляла повідомлення в Грац і листувалась із самим Папою Римським, та іншими монархами.

Читайте також: Єретичка або Як українка в XVII столітті «віджала» Конче Заспу в Церкви

Сигізмунд Ваза
Сигізмунд Ваза

Вона була одною з лідерок антишведського блоку, який переконував короля більш суворо реагувати на політику Стокгольма. Сигізмунд був ображений на родичів і країну, де виріс — втримати шведський престол йому не вдалось після його коронації в Речі Посполитій, шведи обрали собі іншого короля — його рідного дядька.

Сигізмунд довіряв рудій жінці більше ніж своїм радникам. Хоча офіційно — німкеня була лише гувернанткою його дітей. Вона й любила маленьких королевичів і королівн і коли монарх відчув, що йому доводиться ділити її увагу із ними — вирішив відправити малих на виховання в рідну Швецію, де й сам здобув освіту.

Урсула Маєрін в ту мить відчула себе чи не зрадженою. І вона з радістю прийняла пропозицію князя Радзивілла — одного з найбагатших магнатів Речі Посполитої вийти за нього заміж. 

Утім, після протесту і скандалів короля, пані Маєрін довелось відмовити Радзивіллам у шлюбі — що призвело до нової хвилі осуду. Ще більшої, ніж була досі. 

Шляхта зневажливо називала Маєрін «міністром у спідниці». Секретар короля (справжній) Ян Щенсний Гербурт — «непристойною фавориткою». І все ж влади в Урсули від того менше не стало. 

Та ж шляхта, аби вирішити власні клопоти в королівській канцелярії, спершу просила сприяння в Маєрін. Лише таким чином можна було схилити монарха на свій бік.

Смерть королеви Анни Австрійської, здавалось, похитне позиції королівської коханки. Однак, все швидко вирішилось, коли Сигізмунд звернувся до Грацу, де все ще правила постаріла Марія Анна Баварська. Звідти йому надіслали ще одну принцесу — молодшу сестру попередньої королеви, Констанцію.

Читайте також: Сигізмунд ІІ Август та його жінки: передісторія однієї картини

Констанція Австрійська – друга дружина Сигізмунда Вази
Констанція Австрійська – друга дружина Сигізмунда Вази

Ваза був готовий на все, аби втримати коханку біля себе. Новій королеві Урсула призначала побачення з чоловіком і знала найменші подробиці їхнього інтимного життя. 

Вона стала найвпливовішою жінкою, либонь, усієї Східної Європи. Син Сигізмунда — королевич Владислав, шануючи батькову коханку — замовив сімейний портрет із батьком і матір’ю, на якому була зображена і Урсула Маєрін. 

Читайте також: Забуті портрети Бони Сфорца

Приїзд Констанції та її матері ерцгерцогині Марії Анни до Кракова
Приїзд Констанції та її матері ерцгерцогині Марії Анни до Кракова

Вона підтримала короля в намірі повести армію проти шведів і зайняти Московію. Ця кампанія була успішною, улюбленець Урсули — королевич Владислав був проголошений князем Московії.

Осторонь такої впливової і розумної пані не міг пройти навіть Папа Римський — він відправив рудоволосій жінці спеціальну відзнаку «Золоту троянду» за доброчесне життя.

Зірка Урсули Маєрін не зійшла із небосхилу. Марії Анні правительці Австрії, вочевидь, довелось визнати — худорлява дівчинка з баварського гірського палацику змогла переламати фатум і таки стати «пані».

Читайте також: Вулкан Huayanaputina, або Як князі з козаками москву воювали

Урсула Маєрін. Імовірний портрет
Урсула Маєрін. Імовірний портрет

Сама ж Урсула-Гюнгер померла оточена увагою і турботою в королівському палаці. Її поховали пишно та урочисто в королівській каплиці. Однак, слава про «непристойну фаворитку» ширилась і після її смерті.

Під час вторгнення шведської армії в час, який історики назвуть «Потопом», кістки Урсули викинуть зі склепу на вулицю, а всі її портрети знищать. Шведи вважатимуть її одною з тих, хто завадив їхній країні владарювати у Східній Європі. 

До наших днів дійшов лише один портрет, на якому імовірно зображена Урсула Маєрін — жінка в червоному з почту королеви Речі Посполитої.

Про цю пані зараз рідко згадують навіть історики — а шкода. Про Урсулу і русинських княгинь Корецьку і Ружинську я написала роман-дилогію «У вогні плавильника», аби ми, сучасники, дізнались їхні неймовірні історії.

Читайте також: Перша жінка-лікарка з Речі Посполитої лікувала Радзивілла «Рибоньку»

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024