Письменниця Олександра Шутко написала книгу про османську Кафу

15 Січня 2024, 13:14
Обкладинка книги 3252
Обкладинка книги

Дослідниця Османської імперії та біографій султан-українок Олександра Шутко створила роман «Кривава Кафа. Перерваний шлях шехзаде». Книгу авторка присвятила подіям, які розгорталися наприкінці ХV століття в османській Кафі (нині – це Феодосія). 

Про це Олександра Шутко розповіла Район.Історія.

Султан Баязид ІІ надіслав туди намісником свого молодшого сина – шехзаде Мехмеда задля налагодження дипломатичних відносин із московитами. Адже сам цурався мати справу із послами московського царя Івана ІІІ, вважаючи їх грубими й неотесаними людьми, далекими від традицій та норм ведення міжнародної дипломатії.

Цією ситуацією скористався кримський хан Менглі Гірей. Намагаючись отримати незалежність Кафи від османського султана, він наблизив до себе шехзаде Мехмеда, зробивши його зятем. Невдовзі той почав суперечити батькові й накликав на себе біду.

Читайте також: Аккерман, Кілі та Озі: українські міста півдня під владою османських султанів

Наступним намісником Кафи у п’ятнадцять років став майбутній султан Сулейман Пишний. Про його батьків – шехзаде Селіма (Селіма І Грізного (Явуза) і черкеску Хафсу також оповідається у романі.

«У цій книзі ідеться не лише про кримську історію, а й про дитинство та юність султана Сулеймана – майбутнього чоловіка українки Роксолани родом із Рогатина, про яку я написала чимало наукових та художніх книг. Для створення роману «Кривава Кафа. Перерваний шлях шехзаде» довелося вивчити чимало документів із османських, російських та польських архівів, посилання на які я наводжу в окремому розділі», – розповіла Олександра Шутко.

Зараз авторка працює над другою (заключною) книгою цього роману. У ній йтиметься про боротьбу за трон батька Сулеймана, Селіма, у якій величезну роль також зіграв Крим. Нагадаємо, що у 2023 році Олександра Шутко видала історичний детектив «Убивство в гаремі».

Олександра Шутко також є постійною авторкою видання Район.Історія. Її статті можна переглянути тут.

Читайте також: Любовні листи Роксолани

Олександра Шутко
Олександра Шутко

Читайте також: Руйнівниця міфів про Роксолану. ІНТЕРВ'Ю з дослідницею Олександрою Шутко

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024