Волинська письменниця видала історичний детектив

01 Травня 2023, 13:23
Книга «Убивство в гаремі» 1727
Книга «Убивство в гаремі»

Волинська письменниця Олександра Шутко не припиняє радувати читачів виходом нових книжок. На початку року побачила світ заключна книга її роману-трилогії про Роксолану. Днями видавництво «Навчальна книга – Богдан» анонсувало продаж історичного детективу «Убивство в гаремі».

Олександра Шутко давно мріяла створити художні твори про усіх трьох султан-українок – Роксолану, Хатідже Турхан (Надію з Поділля) та Шехсувар (Марію). Про це письменниця розповіла Район.Історія.

Головною героїнею нової книги стала мати Османа ІІІ, Шехсувар (Марія). Її син відомий тим, що найдовше – 51 рік чекав свого сходження на трон. 

Читайте також: «Жіночий султанат» в Османській імперії: від Роксолани до Хатідже Турхан

Осман ІІІ
Осман ІІІ

На той момент його матері Шехсувар, яка, за свідченнями турецьких істориків та українського сходознавця Агатангела Кримського була українкою, виповнилося 70 із лишком років.

Про двох перших матерів султанів авторка видала дослідження та романи. Життя третьої – Шехсувар хоч і було тривалим, проте не надто яскравим. Адже зі смертю чоловіка – Мустафи ІІ вона пів століття провела в Старому палаці. 

А її п’ятирічного сина Османа розлучили із матір’ю і зачинили в покоях Нового палацу (Топкапи), які отримали назву «золота клітка». Його правління припало на 1754–1757 роки.

Читайте також: Життя султанського гарему із кавовим ароматом

«За цей час у гаремі Османа ІІІ трапилася низка підозрілих смертей. Найгучнішою стала втрата наступника престолу – 42-річного Мехмеда. Поголос про це дійшов до вух яничарів. Звинувачуючи султана, вони ледь не підняли у Стамбулі повстання. Утім, Осман ІІІ і сам жив під страхом стати наступною жертвою таємничого вбивці. Ким був палацовий душогуб? Відповідь на це запитання знайшов головний євнух гарему. Така історія вдалася мені цікавою і надихнула на написання історичного детективу», – пояснила авторка.

Відтак вона вже написала книги про трьох султан-українок. Спершу відкрила українцям постать Хатідже Турхан (матері Мехмеда ІV), а тепер ще й Шехсувар. Для цього їй знадобилося десятиліття кропіткої праці із вивченням архівних документів та розвідок турецьких, західноєвропейських й американських істориків.

Читайте також: Руйнівниця міфів про Роксолану. ІНТЕРВ'Ю з дослідницею Олександрою Шутко

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024