Волинська письменниця видала заключну книгу роману-трилогії про Роксолану

10 Січня 2023, 18:17
Олександра Шутко 2589
Олександра Шутко

Волинська письменниця, дослідниця османської історії Олександра Шутко завершила документально-біографічний роман про Роксолану. Перші дві книги присвячені налагодженню добросусідських взаємин і дипломатичному листуванню із династією Ягеллонів, а також боротьбі цієї султани-українки за владу у султанському палаці. 

Днями у видавництві «Навчальна книга – Богдан» вийшло завершення трилогії під назвою «Роксолана. Союз із сефевідами». Про це Район.Історія розповіла Олександра Шутко.

Третя книга роману присвячена укладанню 1555 року Амасійського мирного договору між Османською імперією та сефевідським Іраном, які воювали протягом 40 років. Велику роль у цій знаковій події зіграла Роксолана, яка листувалася зі сестрою шаха Тахмаспа, Султан-бейгюм. Остання просила її стати гарантом дотримання мирних відносин.

Читайте також«Жіночий султанат» в Османській імперії: від Роксолани до Хатідже Турхан

«І тут Роксолана, як і у випадку із листуванням у 1540-х роках з угорською королевою Ізабеллою Ягеллонкою, її братом – польським королем Сигізмундом ІІ Августом та матір’ю Боною Сфорца узяла на себе миротворчу місію. Відтак укладений між Османською імперією та сефевідським Іраном мир протривав 23 роки», – зазначає авторка Олександра Шутко. 

Читайте також: Любовні листи Роксолани

Попри активну участь у налагодженні добросусідських взаємин між державами, Роксолана не змогла досягти злагоди у власній родині. Її сини почали з’ясовувати стосунки. 

Ініціатором сварок став шехзаде Баязид, який виступав проти рішення батька – султана Сулеймана призначити старшого брата Селіма спадкоємцем османського трону. По смерті матері це протистояння лише загострилось і завершилося втечею до Ірану повсталого проти правлячої родини шехзаде Баязида. 

Як на це відреагував старий та хворий султан Сулейман? Якою у цій ситуації була роль його доньки Міхрімах із чоловіком – великим візиром Рустемом? Відповіді на ці запитання містяться у прикінцевій книзі роману.

Загалом, у романі-трилогії ідеться про період із 1540-х років, коли Роксолана здобула визнання та славу в Османській імперії, до її смерті 1558 року. Завершується оповідь сходженням на трон сина султани-українки, Селіма ІІ (Рудого).

Читайте також: Руйнівниця міфів про Роксолану. ІНТЕРВ'Ю з дослідницею Олександрою Шутко

Читайте також: Справжній портрет Роксолани

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024