80 років тому відбувся бій УПА під Радовичами

07 Вересня 2023, 18:41
80 років тому відбувся бій УПА під Радовичами 2106
80 років тому відбувся бій УПА під Радовичами

Під селом Радовичі (Ковельського району) 7-9 вересня 1943 року відбувся триденний бій УПА з німцями та польською допоміжною поліцією. Німці з поляками підтягнули туди свої найкращі сили з добре укріпленого залізничного вузла Ковель

У тому бою брали участь дев’ять сотень УПА, тобто понад 1000 повстанців, а з німецького боку близько 2000 гітлерівців. Повстанським з’єднанням сотень групи «Турів» керував Олексій ШумВовчак. Це був один з найбільших відомих боїв УПА на Волині. 

Читайте такожКолківська республіка в спогадах чекістів

Олексій Шум
Олексій Шум

7 вересня рота нацистів несподівано натрапила на засідку УПА, яку організували сотні Байди (Леонід Повідзон) та Кубика (Тихон Зінчук). Під час першого бою німці втратили 5 вояків, 11 потрапили в полон. Наступного дня окупанти відправили каральну експедицію з міста Ковель – батальйон піхоти (470 осіб), три броньовані машини і бронепоїзд. 

Запеклі бої з використанням артилерії тривали дві доби. Ворожий бронепоїзд було пошкоджено, загинуло 75 гітлерівців, чимало було поранених. Вояки УПА мали чисельну перевагу, але були гірше озброєні, тож увечері 9 вересня відійшли вглиб лісового масиву. 

Читайте також: Якими були форма та озброєння УПА

З боку УПА в бою під Радовичами загинуло 40 вояків, 3 поранено, здобуто багато трофейної зброї. Налякані поразкою нацисти, боячись штурму УПА залізничного вузла м. Ковель, ввели у місті особливий стан.

Читайте також: Польське Пшебраже – українське Гайове: конфлікт без переможців

У пам’ять про бій під Радовичами створено новий туристичний маршрут для національно-патріотичного виховання молоді. 

В урочищі «Криниця» за селом Радовичі 20 серпня 2022 року облаштували нову туристичну локацію: розчистили 1,5 гектара землі, на частині площі висадили коло із калинових саджанців, у центрі посадили кілька дубів, встановили пам’ятний знак. 

Ідея належить представникам громадської спілки «Зв’язок поколінь» Олександру ТимченкуВіктору Гуйвану, Дмитру Гегеру та депутату Волиньради та бізнесмену Роману Микитюку. Співорганізатором проєкту стала і Волинська обласна рада. 

Турійчанин, учасник Збройних сил України Сергій Яровенко, який продовжує боронити Україну від окупантів у російсько-українській війні, минулого року посадив калину в пам’ять про діда Володимира Олексеюка, який в сотні УПА брав участь у бою під Радовичами.

Сергій Яровенко. Джерело: Перший канал соціальних новин
Сергій Яровенко. Джерело: Перший канал соціальних новин

Читайте також: Творці історичного подкасту про УПА: «Ми маємо контрнаступати в інформаційній війні»

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024