Встановили точну дату виникнення Колківської республіки

15 Травня 2023, 16:12
Встановили дату виникнення Колківської республіки 2354
Встановили дату виникнення Колківської республіки

Довгий час датою утворення Колківської республіки вважали кінець квітня, тож часто заходи з вшанування відбувалися саме у цей період. Також у різних джерелах зустрічається й середина червня або ж липень.

Однак дослідниці та представниці Українського інституту національної пам'яті Лесі Бондарук вдалося встановити точну дату утворення Колківської республіки. Про це вона розповіла виданню Район.Історія

Колківська республіка – народна назва, що закріпилася за територією, яку в 1943 році звільнили воїни Української Повстанської Армії від нацистів. Майже пів року населення жило автономно. У документах радянських спецслужб Колківську республіку називали – «Тимчасове господарювання українських націоналістів у Колківському районі».

Згодом прийшла радянська влада, вже за кілька тижнів тюрми заповнили новими арештантами – членами ОУН і УПА. З березня до липня 1944 року тривали пошуки й ув’язнення учасників Колківської республіки. Багатьох із них засудили, розстріляли чи відправили у концтабори.

Дата виникнення стала відомою завдяки дослідженню справи ФП 1238 щодо Наглюк та інших вісімнадцяти учасників національно-визвольної боротьби УПА, яка збереглася в архівах КДБ. 

За даними Лесі Бондарук, фігурантами слідства були брати Олександр, Степан і Василь Наглюки, брати Микола і Олександр Садові, Наталя Пантелеймонівна Міневич, Марія Григорівна Міневич, Галина Рейкіна, Андрій Лещук, Василь Пущинський, Павло Слюсар, Адам Наумчук, Тамара Калуш, Людмила Сіліч, Леон Курдельчук, Ніна Оліферчук, Ірина Наглюк, Галина Янчик, Анна Мордик.

У часи Колківської республіки вони займалися господарчими, медичними, культурно-освітніми та військовими справами.

Читайте також: ​​​​​​​КОЛКІВСЬКА РЕСПУБЛІКА СВОБОДИ

​​«До того часу вважали, що це було або в кінці квітня, або влітку. Сьогодні із документів ми дізнаємося, що початок Колківської республіки відбувся із 15 травня 1943 року. У свідченнях людей іноді трапляється і вказання, що це було в червні або влітку. Така похибка у спогадах допустима, адже у середині травня могло вже бути так тепло як у червні, тобто влітку. Важливо, що ми маємо можливість уже знати точну хронологію подій», – розповіла Леся Бондарук.

Існування Колківської республіки фіксується у постановах на арешт стандартною фразою «период временного хозяйничья украинских националистов в Колковском районе…».

Допит Олександра Наглюка, 25 квітня, Луцьк. Допит почали о 21: 30. 

«В організацію я увійшов після того, як містечко Колки зайняли бандерівці. Це було весною 1943 р.».

Читайте також: Колківська республіка в спогадах чекістів

Допит Олександра Наглюка, 25 квітня
Допит Олександра Наглюка, 25 квітня

Протокол допиту Олександра Наглюка.

«15 травня 1943 р. Колки зайняли війська УПА. Невдовзі всі чоловіки від 15 до 45 років були мобілізовані на навчання військовій справі. Навчання тривали до початку збору врожаю.

Людей старшого віку не чіпали, а молодь зібрали та організували загін по охороні врожаю.

Після того, як урожай зібрали (липень 1943 р.), нас 8 осіб Кучеренко і з тих пір я служив в УПА».

Протокол допиту Олександра Наглюка, 23 травня 1944 р.. Луцьк
Протокол допиту Олександра Наглюка, 23 травня 1944 р.. Луцьк

Допит Миколи Садового, 25 квітня 1944 року.

Микола Садовий 1926 р.н., тракторист
Микола Садовий 1926 р.н., тракторист

«Працював рядовим поліцейським в Луцьку з жовтня 1942 до 15 березня 1943 р. Потім був переведений у Колківську райполіцію. Це було в червні 1943 р., коли ОУН взяла владу в свої руки на території Колківського району».

Олександр Наглюк на псевдо «Низький» працював від початку і до приходу ЧА. Борис Павлович Янчек на псевдо «Жук» був старшим зв'язку, його називали шефом зв'язку СБ. В штабі працювала Тамара Калуш із села Острови, Людмила Сіліч, яка приїхала в Колки зі східних областей. Її батьки загинули під час німецьких бомбардувань.

Адам Петрович Наумчук був зв'язковим у командира загону УПА. Павло Слюсар із села Куликовичі був в УПА господарчим і мав у своєму підпорядкуванні склади.

Допит Адама Наумчука (1926) від 7 квітня 1944 р., уродженця села Богушівка Рожищенського району, мешканця хутора Куззе.

«Німецькі окупанти в нашому районі були до травня 1943 р. 15 травня 1943 р. за невідомою мені причиною німці покинули наш район і на їх місце прийшли і почали господарювати в районі бандерівці, які були тут до мемонта приходу ЧА в січні 1944 р.».

Читайте також: Волинські шляхи останнього Головнокомандувача УПА Василя Кука

Допит Адама Наумчука від 7 квітня 1944 р..
Допит Адама Наумчука від 7 квітня 1944 р..

Допит Олександра Садового від 20 квітня 1944 р. Псевдо «Танкс». 

«В 1943 р. влітку українські націоналісти захопили в колківському районі владу в свої руки. В УПА мене зачислили в загін Вовчак. На вишколі вчили володіти зброєю, але замість неї ми мали дерев'яні палки. В загоні було 85 осіб, переважно молодь».

Читайте також: Норильський бунтар: біографія волинянина Степана Семенюка

Протокол допиту Олександра Садового від 20 квітня 1944 р.
Протокол допиту Олександра Садового від 20 квітня 1944 р.

Протокол допиту Олександра Садового від 20 квітня 1944 р.
Протокол допиту Олександра Садового від 20 квітня 1944 р.

Діяльність УПА і перехід у неї колківчан пов'язують з весною 1943 р., можливо тому й говорили про початок республіки навесні.

Читайте також: На Казанську

Допит Адама Наумчука від 7 квітня 1944 р..
Допит Адама Наумчука від 7 квітня 1944 р..

Читайте також: «В мене два досягнення в житті – це моя дитина і ця книга», – Леся Бондарук про нове видання

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024