Волинська експедиція розпочала новий сезон в радзивілівській резиденції Олиці

03 Квітня 2023, 18:35
Екскурсію розпочали із відвідин Олицького замку 3057
Екскурсію розпочали із відвідин Олицького замку

Редакція Район.in.ua організувала експедицію Волинню – цього разу у селище Олика Луцького району. Поїздку присвятили дню заснування видання Район.Історія, якому 1 квітня виповнилося три роки.

Групу супроводжувала місцева краєзнавиця Валентина Харковлюк, яка працює вчителькою фізики у місцевій школі, проте знає історію кожного куточка рідної Олики. 

Екскурсію розпочали із відвідин Олицького замку. Цю пам'ятку можна вважати симбіозом оборонної та палацової архітектури. 

Валентина Харковлюк
Валентина Харковлюк

Як зазначає дослідник Святослав Терський, у 1558-1567 роках, згідно з написом на пам’ятній плиті 1564 року, для князя Миколи Чорного (1515-1565) на мисі при злитті рік Оличі та Миловиці будується чотирикутна фортеця з бастіонами по кутах.

Читати також: Як виглядають лицарські обладунки засновника Олицького замку

Численні предмети старовини та мистецтва втратилися після приходу радянської влади. Вцілілі предмети з колись розкішної колекції Радзивілів зберігаються у Волинському краєзнавчому музеї.

За часів СРСР у приміщеннях замку розташовувалась Волинська обласна психіатрична лікарня. У старовинних стінах вона припинила свою роботу лише у 2021 році. Після того пам'ятку архітектури намагаються перетворити на туристичну родзинку – тут проводили фестиваль «Олицька переберія».

Читайте також: Фестиваль «Олицька переберія» презентував туристичний потенціал містечка

Замок також включили у перелік державної програми «Велика реставрація», але, зрозуміло, із початком повномасштабного вторгнення питання реставрації стало на паузу. 

Окрім старовинного замку князів Радзивілів, Олика ще цікава своїми старовинними храмами – Свято-Троїцькою церквою 1886 року, Колегіальним костелом Святої Трійці 1640 року, костелом Святих Петра і Павла 1450 року. Їх також відвідали учасники експедиції.

Читайте такожРадзивілівська Олика на старих фотографіях

Реставраційні роботи у колегіальному костелі Святої Трійці розпочалися ще у 2013 році й тривають досі. Це стало найбільшим проєктом відновлювальних робіт, що здійснюється за польський кошт за кордоном.

Минулого року на території замку розпочав роботу інформаційний центр історії селища, облаштуванням якого займалися науковці та громада. Тут представлені фотографії роду Радзивілів, схеми та планування селища.

Читайте також: Туристична Олика в міжвоєнному путівнику по Волині

Цікавим фактом є те, що нащадок Радзивілів Станіслав породичався із сімейством Кеннеді. Станіслав був молодшим сином князя Януша Францішека Радзивіла – останнього власника родового маєтку в Олиці.

Має Олика і трагічні сторінки історії. Про Голокост на теренах селища нагадують пам'ятні знаки в урочищі Кемпа.

Поїздка в Олику відкрила новий сезон проєкту мережі Район.in.ua Волинська експедиція. Раніше волинські туристи вже відвідали Берестечко, Кременецькі гори, Затурці, Сокіл, Кисилин, Загорів.

Читати також: Музеї, храми та традиційні страви: Волинська експедиція відвідала Затурці, Торчин та Сокіл

Лучанка Тетяна Веретеннікова слідкувала за проєктом у фейсбук. Каже, подорожувати любить, але зараз цікаво мандрувати саме по Волині. І найбільше їй сподобалося, що це одноденна мандрівка, яка не потребує багато часу.

«Ми побачили в Олиці й синагогу, і католицький храм, і православний. І кладовища різні. Але це дуже показово, як люди в ті часи вміли співіснувати та знаходити спільну мову. Такі поїздки зараз ще більш актуальні – бо можна відволіктися і разом із тим маємо змогу порівняти історію, побачити, настільки вона повторюється, і щоб ми нарешті вчилися на власних помилках, а не повторювали їх.

Я із задоволенням поїду ще у Волинську експедицію, бо одноденні вилазки дуже зручні тим, що легше знайти для них час, а якесь натхнення вони все одно надають», – поділилась враженнями жінка.

Читайте також: «Олика зустрічає»: для історичного містечка розробили логотип

Учасники Волинської експедиції перед в’їзною (Луцькою) брамою 1630-х років побудови
Учасники Волинської експедиції перед в’їзною (Луцькою) брамою 1630-х років побудови

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024