Королівське містечко та повстанські ліси: Волинська експедиція у Кременецьких горах

14 Липня 2022, 11:00
Волинська експедиція 2381
Волинська експедиція

Відбулася чергова мандрівка в рамках проєкту мережі Район.in.ua «Волинська експедиція». Поїздку організували спільно з істориком, автором проєкту «Екскурсія з істориком» Андрієм Павляшиком

Цього разу, у неділю, 10 липня, туристи вирушили до підніжжя Кременецьких гір – географічного об’єкта в Тернопільській області, що багатий історією та неймовірними краєвидами.

З Луцька півтора десятка туристів на чолі з гідом-істориком Андрієм Павляшиком, що є автором маршруту, в подорож рушили о 9:00. По дорозі, що пролягала через літописне село Стіжок (перша згадка про яке датується XIII століттям), він не дав мандрівникам відпочити. 

Розказував про цікаву історію краю, де колись жили, воювали, любили й ненавиділи відомі вельможі. Колись там був замок короля Ягайла, а поблизу існувало місто короля Данила. У 1943 році німецькі солдати спалили поселення та вбили понад півсотні його жителів.  

Згодом до мандрівників приєдналася Світлана Кузьмич – завідувачка музею просто неба «Табір ВО УПА «Волинь-Південь», що розташувався посеред лісу біля села Антонівці. Там під час Другої світової війни діяла так звана Антонівецька республіка – територія, якою керували не німці, а УПА. 

Жінка провела екскурсію місцями, де колись боролися за незалежність України пересічні селяни, які об’єднувалися в збройні загони та ставали партизанами.

Світлана КУзьмич
Світлана КУзьмич

Туристам також показали озеро та джерело поблизу села Мала Іловиця, що пов’язані з ім’ям святого Амфілохія, який був ченцем Почаївської лаври та лікував людей. 

Через великий потік хворих, монах перебрався у невеличкий будинок на кладовищі, де понад 20 років допомагав занедужалому народу, не беручи за це плати. Таємно старець лікував і поранених упівців, тому вважається одним із православних душпастирів УПА.

Усі місця, що відвідали учасники «Волинської експедиції», – біля підніжжя Кременецьких гір, на які відкриваються неймовірні краєвиди, та де досі трапляються кам'яні рештки фортець і укріплень князівських часів.

Андрій Павляшик
Андрій Павляшик

Півтораметровий кам'яний хрест
Півтораметровий кам'яний хрест

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024