Музеї, храми та традиційні страви: Волинська експедиція відвідала Затурці, Торчин та Сокіл

08 Серпня 2022, 19:00
Волинська експедиція біля Свято-Усренської церкви села Сокіл ФОТО 2809
Волинська експедиція біля Свято-Усренської церкви села Сокіл

Попри складні часи та війну, «Волинська експедиція» черговий раз зібрала поціновувачів історії та культури у туристичну мандрівку Волинню.

7 серпня усі охочі відвідали Затурці, Торчин та Сокіл. Проєкт реалізується редакцією rayon.in.ua.

Варто зазначити, що до експедиції почали долучатися не лише волиняни, а й люди, які вимушено переїхали на західну Україну через російську агресію. Також російсько-українська війна внесла й корективи у відвідування музеїв: найцінніші експонати нині заховані у безпечніші місця, і побачити їх наразі неможливо.

Та попри деякі перешкоди, які створює теперішня ситуація у країні, усі заклади відкриті для відвідувачів, а екскурсоводи радо розповідають історії та оповідки, а також з гордістю показують ті речі, які залишилися у музеях.

Першою зупинкою «Волинської експедиції» став колишній маєток Липинських, нині – Затурцівський меморіальний музей В'ячеслава Липинського. У закладі – безліч фотографій сім'ї шляхетного польського роду, документи, факти і різноманітні дрібнички тих часів. Благодійники надали музею й раритетні меблі часів початку ХХ століття, та насправді з будинку Липинських зберігся лише стілець. 

Читайте також: В'ячеслав Липинський: як жив і про що мріяв головний український монархіст ХХ століття

В'ячеслав Липинський був політичним діячем, істориком, теоретиком українського консерватизму. Засновник української державницької історіографії. Один із організаторів Української демократично-хліборобської партії та «Українського союзу хліборобів-державників».

Хоч і народився у шляхетній польській родині, все ж володів українською мовою та дуже любив волинську культуру і звичаї. Ймовірно навіть більше, ніж польські.

Окрема кімната у музеї – виділена пам'яті брата В'ячеслава – Станіславу, який був знаним у ті часи в регіоні агрономом. Саме до нього приїздили за родючими саджанцями.

Зустріч із Торчином почалася із Костелу пресвятої Трійці і святого Іоанна Хрестителя. Мандрівники мали змогу зайти до храму, де місцевий ксьондз розповів про усі тонкощі та відмінності істинного католицизму від православ'я. Розтлумачив про устрій католицької церкви, розповів про ікони, які знаходяться у костелі.

Торчинський історичний музей заслуговує окремої уваги. На виділеному музейникам другому поверсі колишнього універмагу, місцевим краєзнавцям вдалося зібрати артефакти з прадавніх часів і до наших днів. Мешканці Торчина завдячують за такі фонди, засновнику музею – Григорію Гуртовому – історику та справжньому патріоту своєї землі, який хоч і не був волинянином, зробив для цього краю неосяжний історичний внесок.

Після довгої екскурсії у торчинському музеї, трішки втомлені та голодні, експедитори відправилися до села Сокіл, де на них чекали місцеві господині зі зготованими традиційними стравами. Соколяни пригостили місцевою бляхою з картоплею та рибою, капустою за секретним рецептом та млинцями із свіжо викачаним медом.

По обіді місцева краєзнавиця Лідія Редчук показала місце старовинного городища та провела до величного костелу початку ХХ століття, на території якого з 2011 року розміщений Успенський чоловічий монастир Православної церкви України. 

Читайте також: Парафію Святої Трійці з Сокола прийняли у клір Волинської єпархії ПЦУ

Там експедиторів зустрів отець Яків, який відчинив двері до напівзруйнованої будівлі без даху колишнього католицького храму та показав, як силами монастиря вдалося зробити всередині невеличку церкву, де він проводить вечірні служби. Прямо всередині масштабного костелу зробили невелике перекриття, облаштували православний храм згідно із усіма канонами церкви. 

Ранішні літургії отець Яків віднедавна проводить у ще одному старовинному храмі ХVI століття– Свято-успенській церкві, яка перейшла з московського патріархату до ПЦУ. Церква зберігає у собі багато легенд та таємниць, як от, наприклад, знайдена печатка Сигізмунда Августа. На стінах розміщені старовинні ікони та фрески. Збереглося й вишукане дерев'яне різьблення. 

Читайте також: Сім цікавих фактів про найдавнішу культову споруду Рожищенського району

На останок та за старою традицією «Волинської експедиції», охочі мали змогу пофотографуватися у соняшниковому полі. 

Фото Оксани КАШТАЛЯН, Вадима ТЄСУНОВА

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024