«Ми не готові відмовлятися від демократичних цінностей», – луцькі активісти про Гостинний двір

23 Березня 2023, 18:03
Активісти «Семиярусної гори» 1674
Активісти «Семиярусної гори»
У Луцьку відбулися громадські слухання щодо пам'ятки архітектури місцевого значення Гостинного двору Прайзлерів на тему «Доцільність здійснення державно-приватного партнерства щодо реставрації з пристосуванням та управлінням нежитловим приміщенням на вулиці Кафедральній, 4».
 
Переважна більшість учасників слухань підтримала варіант державно-приватного партнерства та використання пам'ятки як готелю з ресторанним об’єктом. За словами заступниці міського голови Ірини Чебелюк відкриття готелю дасть додаткові надходження до бюджету та нові робочі місця. 
 
«Передача приватному партнеру об'єкта державно-приватного партнерства, в тому числі його подальша реконструкція, реставрація, капітальний ремонт та технічне переоснащення, не зумовлює перехід права власності. Право власності має залишитися за Луцькою міською радою», – наголосила Ірина Чебелюк під час слухань.
 
Активісти громадської організації «Семиярусна гора» відреагували на результати громадських слухань. Свою позицію вони пояснюють заявою, текст якої подаємо нижче:
 
«Протягом останнього тижня відбулося чимало подій навколо Гостинного двору Прайзлерів. Тому в цьому дописі ми спробуємо розібратися в усіх хитросплетіннях міської політики і показати свою візію подальшої боротьби за публічний простір та громадську функцію ГДП.
 
Псевдослухання
22 березня Луцька міська рада перейшла в паралельну реальність, у простір без логіки і часу. Так сталося тому, що 22 лютого більшість депутатів ЛМР прийняла рішення про доцільність підготовки договору державно-приватного партнерства. Так Луцька міська рада спершу все вирішила і аж через місяць запитала думку громади з цього приводу. Для адекватних людей це може видатися сюрреалістичним, проте це звична практика ЛМР, яка сьогодні досягла свого апогею.
 
Псевдолегітимність
На своїх офіційних ресурсах Луцька міська рада вкотре інформує, що слухання мають виключно дорадчий характер. Тому ще більш неадекватним видається бажання ЛМР створити ілюзію громадського обговорення. Адже ніякого обговорення не було. Рішення створити готель у Гостинному дворі було одноосібно прийняте Ігорем Поліщуком і лише згодом нав’язане міській громаді. Не варто уточнювати, що це не демократично. Адже саме громада має вирішувати функцію об’єктів спільної власності, а міський голова представляти її позицію.
 
Псевдообґрунтування
Аргументи Луцької міської ради можна звести до 2 основних: без термінових втручань будинок завалиться; перетворити ГДП в готель — це економічно привабливий для громади проєкт. Щодо першого варто згадати, що Гостинний двір перебуває в управління ЛМР з січня 2018 р. Проте з того часу Луцька міська рада не провела жодних протиаварійних робіт і ніяк не сприяла благоустрою публічного простору поблизу. Натомість після того, як наша команда почала робити конкретні кроки в цьому напрямку, ЛМР раптом заявила про аварійність простору. Другий аргумент втрачає сенс відразу після хоча б поверхового аналізу готельної сфери нашого міста. Проте цьому питанню ми ще присвятимо окремий допис.
 
Справжня ініціатива
Наша команда вирішила покласти край системі вдаваностей у міській політиці і провести справжні збори місцевих активістів. Спершу 18 березня під час зустрічі з Юліаном Чаплінським ми напрацювали проєкт рішення, а тоді 19 березня озвучили його на відкритих зборах у Гостинному дворі. Наша основна позиція в тому, що архітектурний конкурс не суперечить процедурі державно-приватного партнерства і є сенс провести його з ініціативи ЛМР. Цю ж саму думку висловила Конкурсна комісія Національної спілки архітекторів України у відкритому листі, який ми публікуємо разом з цим дописом.
 
 НАБУ
Оскільки дії Луцької міської ради не мають ні легітимності, ні логіки, ні обґрунтування є сенс вбачати тут корупційні джерела прийняття рішень. Тому ми передали всі відомі нам дані про співпрацю ЛМР з таємним інвестором у Національне антикорупційне бюро. На нашу думку, це допоможе виявити справжні причини підготовки завідомо неконкурентних умов інвестиційного конкурсу на реставрацію Гостинного двору і дослідити всі можливості одержання неправомірної вигоди у цій сфері.
 
Візія
Зараз Гостинний двір є символом зіткнення цивілізацій, боротьби різних ціннісних систем і перевірки справності демократичних механізмів у нашому місті. Наша команда відкрита до діалогу з міською радою. Ми без зайвих вагань допоможемо ЛМР організувати архітектурний конкурс чи провести проєктний семінар щодо цього питання. Проте ми не готові відмовлятися від демократичних цінностей і йти на кулуарні домовленості. Ми й надалі будемо виносити на сесії Луцької міської ради питання збереження публічного простору і проведення архітектурного конкурсу так довго, як це буде потрібно».
 
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024