Активісти «Семиярусної гори» обговорили подальшу долю Гостинного двору у Луцьку

20 Березня 2023, 21:38
Активісти «Семиярусної гори» обговорили подальшу долю Гостинного двору у Луцьку 1490
Активісти «Семиярусної гори» обговорили подальшу долю Гостинного двору у Луцьку

У Луцьку відбулися збори щодо подальшої долі пам'ятки архітектури місцевого значення Гостинного двору. Їх організували активісти громадської організації «Семиярусна гора» у неділю, 19 березня.

Під час заходу голова організації Любомир Дмитришин обговорив подальшу стратегію та поділився з учасниками планами. Слухання відвідала й журналістка Район.Історія

«Наша ціль – реставрувати будівлі та зробити їх простором доступним для громади. Для того, щоб створити життя в певному просторі, в певному районі міста, туди потрібно привести людей, оскільки є певна ієрархія. Спочатку люди, тоді простори, а далі вже й будівлі. На жаль, сьогодні в міській раді існує інша ієрархія», – зазначив активіст.

Активісти «Семиярусної гори» повідомили, що зверталися за консультаціями у Національну спілку архітекторів України. Напередодні відбулось обговорення проблеми Гостинного двору з архітектором Юліаном Чаплінським.

На думку Любомира Дмитришина, найкращим рішенням для реставрації цього простору є проведення архітектурного конкурсу, який дозволяє сформулювати різні способи використання цієї пам'ятки. 

Організатором цього конкурсу може бути Національна спілка архітекторів України, але лише у співпраці із Луцькою міською радою. 

Читайте також: «Не бійтеся бути вимогливими до міста»: у Луцьку відбулися громадські слухання щодо Гостинного двору

«Іншим можливим сценарієм, який ми також будемо пропрацьовувати, який не виключає попереднього, є приватно-проєктний семінар. Завдяки цьому формату нам вдасться залучити, наприклад жителів сусіднього будинку, архітекторів та усіх, хто причетний до цього простору», – розповів голова громадської організації.

Читайте також: «Ми не готові відмовлятися від демократичних цінностей», – луцькі активісти про Гостинний двір

Учасник заходу та автор Youtube каналу про історію Волині «Гадзінник» Олексій Гадзінський наголосив на важливості збереження публічності цієї пам'ятки.

Читайте також: У Луцькраді поетапно розповіли, що робитимуть із Гостинним двором

«Це місце має служити людям та громаді. Робота для молоді має стати пріоритетом для місцевої влади. Мають бути місця, де можна прийти поговорити, провести якийсь захід, чи як-то кажуть «помилувати око». Ми прекрасно знаємо як естетика дуже сильно впливає на наше відчуття прекрасного, на наше відчуття міст та чим його заповнюють. Це має бути красиво. Це має бути корисно і має бути зроблено саме для людей», – розповів він.

Нагадаємо, що Луцькрада анонсувала продовження проведення громадських слухань, які відбудуться 22 березня о 16:00 в укритті комунального закладу загальної середньої освіти «Луцький ліцей № 9 Луцької міської ради». 

Натомість активісти громадської організації просять «жодним чином не підтримувати проведення псевдогромадських слухань з ініціативи міської ради і не брати в них участь».

Читайте також: Вісім століть Гостинного двору

Фото Катерини ЛЕБІДЬ

Коментарі
21 Березня 2023, 12:04
Та ці, з дозволу сказати, "активісти" задовбали вже всі ГО Луцька! Брешуть в очі і не червоніють. От лише неясно наш їм той двір...
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024