«Не бійтеся бути вимогливими до міста», – учасники громадських слухань щодо Гостинного двору у Луцьку

28 Січня 2023, 11:37
Гостинний двір Прайзлерів 1642
Гостинний двір Прайзлерів

У Луцьку відбулися громадські слухання щодо пам'ятки архітектури місцевого значення Гостинного двору Прайзлерів. Їх організували у п'ятницю, 27 січня. 

На громадських слуханнях побувала й журналістка Район.Історія.

Ініціатором громадських слухань на які зараєструвалося 447 лучан є міська радаЗаступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк запропонувала розглянути варіант державно-приватного партнерства щодо реставрації з пристосуванням та управлінням Гостинного двору Прайзлерів.

Голова громадської організації «Семиярусна гора» Любомир Дмитришин запропонував розглянути питання збереження публічного простору Гостинного двору, але більшість присутніх цю ідею не підтримали.

Громадську організацію також представляв і архітектор Володимир Цапюк.

«Була ініціатива від міста надати будинок в державно-приватне партнерство за символічну плату з розрахунком на те, що таємний інвестор зробить реставрацію, пристосує і цей будинок отримає нове життя. Тут і постала проблема. Таємний інвестор, символічна плата – це не є про прозорість. Луцьк досі не має якісних прикладів достойної світової реставрації», – розповів архітектор.

Читайте також: У Луцьку зруйнували стіну з муралом Гостинного двору Прайзлерів: що відбувається

Він також зауважив, що у місті достатньо «хороших» прикладів, коли старовинні будинки свідомою бездіяльністю доводяться до руйнації. Сусідні квартали мають псевдоісторичний вигляд після відбудови.

«Місто ще рік тому запропонувало, що цей будинок без вашого обговорення буде відреставровано в такий спосіб, який визначить таємний інвестор, і невідомо хто буде його користувачем. Прошу вас критично поставитися до державно-приватного партнерства і знайти інший юридичний шлях та інше цивілізоване рішення. Не бійтеся бути вимогливими до міста», – зауважив Володимир Цапюк.

У 2018 році будівлю на Кафедральній, 4 передали на баланс Луцької міської ради. 

«Згідно з технічним висновком, будівля непридатна до нормальної експлуатації, відхилення від норм мають тендендію до збільшення та скоро можуть призвести до руйнування. Зважаючи на передаварійний стан та розуміючи необхідність негайного відновлення пам'ятки розглядалися різні варіанти залучення інвестицій», – розповіла Ірина Чебелюк.

Луцька міська рада шукала й інші варіанти, такі як реконструкція приміщення за кошти бюджету громади та продаж/передача в довгострокову оренду. Станом на вересень 2021 року вартість лише укріплюючих робіт складала близько 8 мільйонів гривень.

Виступ Ірини Чебелюк перервала повітряна тривога, тож громадські слухання довелося зупинити.

Читайте також: Історія Гостинного двору та церкви Святого Миколая у Луцьку

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024