Архітектурний конкурс: найкраще рішення для Луцька щодо майбутнього Гостинного двору

07 Лютого 2023, 16:04
Гостинний двір Прайзлерів 1478
Гостинний двір Прайзлерів

Спроба відповісти, у чому перевага архітектурного конкурсу та чому це найкраще рішення для майбутнього Гостинного двору Прайзлерів.

Минув уже шостий тиждень від початку активної дискусії щодо майбутнього Гостинного двору Прайзлерів у Луцьку. За цей час відбулося багато різноманітних подій, та найважливішими були громадські слухання 27 січня. Наразі вони перенесені на невідому дату. Про це йдеться у фейсбук-групі Семиярусна гора.
 
Автори допису відповідають на популярне запитання: «У чому перевага архітектурного конкурсу, який вони так активно пропонують, і чому це найкраще рішення для майбутнього Гостинного двору?».
 
У дописі вони покладаються на фундаментальну працю з питань архітектурних конкурсів в Україні. Ідеться про книгу Ганни Бондар «Архітектурні конкурси та конкурси розвитку територій: демократія в дії», написану в 2017-му. На майже 300 сторінках авторка дає вичерпну відповідь на їхнє питання, аргументуючи свої думки багатьма прикладами з українського контексту.
 
Корінь проблеми
 

«В Україні, на жаль, місцеві політики та місцеві адміністрації поки що мають ілюзію щодо ефективності ухвалення одноосібних рішень замість залучення всіх зацікавлених сторін» (сторінка 24)

Працівники Луцької міської ради вважають публічне висвітлення конфлікту та ініціацію громадських слухань за акт неповаги до них як особистостей. Однак нам важко з цим погодитися. Протягом останніх тижнів ми намагалися залучити владу до діалогу через громадські слухання, тому й висвітлювали питання через соціальні мережі. При цьому ми користуємось доступними для нас механізмами, передбаченими статутом Луцька, і не керуємося негативними мотивами.
 Навіщо конкурс?
 
«Архітектурний конкурс — не самоціль, це лише «нульова стадія» процесу архітектурного проєктування. Конкурс — це «інструмент», який дасть (місту) легітимну процедуру відбору найкращого архітектурного рішення.» (ст. 36)
 
Конкурс — прозорий механізм, покликаний знайти найкраще рішення. Ми наголошуємо на такому форматі, бо це дозволяє порівняти ідеї та обрати найкращу. Адже з точки зору міської ради, має перемогти той, хто вкладе більше інвестицій у рамках державно-приватного партнерства. На нашу ж думку, гору має взяти найкраща концепція пристосування Гостинного двору, де потреби і запити лучан будуть на першому місці.
 
 Доцільність конкурсу
 
Авторка блискуче відзначає обставини, коли конкурс є необхідним. У випадку з Гостинним двором найочевидніші з них такі:
 
  •  якщо об’єкт проєктування має широкий суспільний резонанс;
  •  якщо об’єкт є формоутворювальним для забудови міста;
  • якщо поряд із територією проєктування розташовано унікальні історичні об’єкти та комплекси або територія проєктування входить до пам’яткоохоронної зони. (ст. 40-41).
 
 Інша позиція
 
У своїй діяльності місто керується застарілими практиками, які не йдуть у ногу з сучасним підходом. Ми не раз чули, що не варто публічно висвітлювати ситуацію з Гостинним двором, щоб не відлякати потенційних інвесторів. Подібний підхід має відійти в минуле, а рішення виконавчої влади повинні бути прозорими. Адже саме це сприятиме розвитку довіри громадян та посиленню інституційної спроможності міської влади, що є вигідним для всіх.
 
 Наша позиція
 
У нашій заяві від 23 грудня ми закликали міську раду до проведення відкритого архітектурного конкурсу для реставрації Гостинного двору. Сьогодні ми готові далі комунікувати для втілення цього задуму. Подібний діалог має бути прикладом здорових стосунків між громадянським суспільством та представниками влади. Такий підхід сприятиме створенню позитивного іміджу для Луцька та слугуватиме прикладом для усіх інших міст. Ми закликаємо Луцьку міську раду не сприймати наші ініціативи як щось образливе і стати на шлях переговорів.
 
 Слова надії
 
Гостинний двір — це місце збереження луцької ідентичності. Він має стати гарним прикладом дбайливого ставлення до історії та турботи про теперішнє. Тому без прозорого конкурсу на визначення найкращих ідей та проєктів це зробити неможливо. Тож нині там триває  боротьба за нашу історичну пам’ять, за право знати і зберігати наше минуле, а отже, мати вільне майбутнє.
 
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром