Вони боролися за волю для України

24 Серпня 2022, 10:45
Галина Кохановська, героїня однієї з  публікацій 891
Галина Кохановська, героїня однієї з публікацій

До Дня Незалежності України редакція Район.Історія підготувала добірку  публікацій про людей, які присвятили життя боротьбі за державність нашої країни.

Він був прихильником мирних форм боротьби, а став повстанцем і символом руху опору політичних в’язнів у радянських концтаборах. Усе його життя – боротьба за правду і справедливість, за державну незалежність України. Український Ганді – назвали його журналісти. Він замолоду був відомим у вузькому колі дисидентів, а у старшому віці став знаним в Україні завдяки своїй діяльності та незламній позиції у житті. Він завжди був авторитетом у тих, хто любив Україну, – серед земляків і чужинців. Ці слова про Євгена Грицяка, про життя та боротьбу якого розповідається в статті Повстанець і йог: історія Норильського ватажка Євгена Грицяка

 

 

 

УПА – єдина в історії повстанська армія, яка зуміла утворити власну систему нагород і заохочень. Її запровадили у 1944 році наказом Головного військового штабу. Цими нагородами за бойові звитяги відзначали старшин, підстаршин і стрільців УПА. А також – цивільних осіб, наприклад членів підпілля, – за особливий внесок у розбудову збройного підпілля ОУН та боротьбу за українську державу. Про краянок, відзначених повстанськими нагородами, йдеться в матеріалі Волинянки нагороджені в УПА.

 

 

Про діяльність повстанців на півночі Волинської області та чому Хотешів називали «північною столицею УПА» висвітлює стаття Ліси Камінь-Каширщини були базою групи УПА «Північ».

 

 

Тендітна красуня з п'ятнадцяти років поринула в національно-визвольну боротьбу, ставши провідною діячкою ОУН і УПА на Волині. Мала сильний характер і складну долю. Пів життя прожила під чужим іменем та прізвищем.  Але перемогла! Бо застала час, коли Україна стала незалежною державою, бо відновила могили побратимів, які  зруйнували окупанти, бо вплинула на виховання нового покоління патріотами, бо встигла повернути своє власне ім’я і з ним відійти у вічність. Це Галина Коханська – керівниця жіночої розвідувальної мережі УПА на Волині, їй присвячений матеріал 

Галина Коханська: керівниця жіночої розвідки УПА пів життя прожила під чужим іменем.

 

 

Бойовий шлягер «Ой, у лузі червона калина» в сучасній Україні – це і підбадьорливий рингтон на телефонах, і навіть певною мірою молитва, бо ж співають пісню також у храмах. Вдалося розшукати правнучку Степана Чарнецького – того, хто долучився до створення «Червоної калини». А також журналістка Район.Історія поспілкувалася з краєзнавцем, який досліджував історію цієї пісні. Про це в статті Червона калина: спогади про автора бойового шлягера від його правнучки та друга родини.

 

 

Читайте також: Залізний генерал

 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024