Бійки, грабунки та стовп ганьби: невигадані історії Торчинського ярмарку

06 Липня 2021, 18:00
Ярмарок XVII століття 4397
Ярмарок XVII століття

Торчин здавна був потужним центром торгівлі, розвитку якої сприяла також наявність власної «торчинської» міри. На Волині також існували свої міри у Володимирі, Горохові, Луцьку, Олиці, Ковелі та ін. Ярмарок завжди був місцем не лише, де можна було придбати різні товари, почути останні новини, а ще й побачити різні події. 

На ярмарок ходили за «хлібом та видовищами». Як свідчать давні документи, волинські ярмарки, не завжди були безпечними місцями і там відбувалися різні злочини.

В 1567 році в Торчині, на ярмарку відбувся прикрий випадок. Жовніри роти князя Януша Збаразького побили міщан та зґвалтували двох дівчат. Про цей злочин є запис в книзі Луцького ґродського суду.

Ярмарок ХVII століття
Ярмарок ХVII століття

Читайте також: Торгівля на Волині: як це було

В тому ж таки 1567 році стався другий випадок. Відбулась бійка. Того разу на торчинському ринку «отримав на горіхи» кременецький війт Матис Гришковський. Винуватцем побиття був ротмістр Бернат Любартовський. Запис про  цей випадок містить книга Торчинського замку. 

В 1620 році на ярмарку знову була зафіксована бійка. Торчинські міщани щось не поділили із шляхтичами. Тоді побили Григорія і Стефана Линевських та їхнього слугу Яна Кучковського.

Ринкова площа в Торчині та інших містах Волині була не лише місцем розваг, торгівлі, публічних заходів, свят, а й місцем здійснення правосуддя. На ній також виконували вироки. Напевно, щоб інші бачили і боялись повторити злочини.  Справжнім місцем для видовищ на ринковій площі в Торчині був стовп ганьби, інша назва – прангер.

Читайте також: У Торчині відбудеться театралізований фестиваль

Ярмарок у Любешеві, ХІХ століття
Ярмарок у Любешеві, ХІХ століття

В документах 1600 року є відомості про те, як біля цього стовпа покарали львів’янина Івана Копанецького. Чоловік вкрав сідло в торчинського райця Романа. Звісно, злодій не визнавав свою провину. Довести крадіжку допоміг свідок на ім’я Мартин, можливо місцевий мешканець. Тоді львів’янина покарали і вигнали із Торчина. 

Мандрівник на базарі в Львові, ХІХ століття
Мандрівник на базарі в Львові, ХІХ століття

Читайте також: Міська історія Торчина – чи можливе її відродження у ХХІ столітті? 

Хоча за крадіжку могли і стратити. Варто пригадати історію про ката з Торчина. В 1622 році в селі Низкеничі Володимирського повіту копний суд засудив місцевого мешканця В. Черевку до смертної кари за крадіжку. Вирок виконав професійний кат Ясько з міста Торчин. Можливо подібні випадки були й в Торчині. 

Історик Іван Крип’якевич подає опис, як міг виглядати стовп ганьби у Львові: 

«Прангер — стовп, до якого прив’язували злочинців, що їх публічно карали. Прангер часом мав вид різьбленої колони… На цьому місці виконували також засуди смерті; так, на львівськім ринку покарали смертю козацького ватажка Підкову. На ринку відбувалися торги й ярмарки, — тоді приїжджі купці заїздили сюди з возами й ставили свої шатра».

Кожен ярмарок був справжньою подією в житті волинського містечка і його ще довго обговорювали з сусідами і чекали наступного. 

Торгівля в центрі містечка Горохів, 1920-ті роки
Торгівля в центрі містечка Горохів, 1920-ті роки

Читайте також: Як торгували в Україні 100 років тому

І нарешті, 31 липня в містечку Торчин знову відбудеться «Торчинський ярмарок» та вже як театралізований фестиваль. Ця подія буде цікавою не лише учасникам торговельних відносин, а й ремісникам, волинянам, які люблять історію та театралізовані дійства. 

Організатори фестивалю готують багато сюрпризів, які перенесуть гостей фестивалю в часі й покажуть, якими були волинські ярмарки три й більше століть тому.

Сторінка фестивалю за посиланням.

***

Матеріал підготовано для проєкту «Театралізований фестиваль «Торчинський ярмарок», що реалізується в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (USAID КЕУ), Державного агентства розвитку туризму. 

Організовують подію ГО «Мистецьке об’єднання «Стендаль» та Торчинська громада. Театралізація – незалежний театр «ГаРмИдЕр».

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024