Випускники Острозької гімназії в уряді та армії Української Народної Республіки

25 Березня 2024, 17:57
Острозька чоловіча гімназія. Початок ХХ століття 795
Острозька чоловіча гімназія. Початок ХХ століття

В музейних колекціях Державного історико-культурного заповідника Острога збереглися місцеві раритети доби Української Народної Республіки, зокрема, її головних вікопомних дат.

Про це пише старший науковий співробітник історико-художнього відділу Микола Манько на сайті заповідника.

Серед музейних раритетів доби Української революції – печатка Острозької гімназії з її україномовною назвою, абревіатурою «УНР» та гербом республіки – княжим знаком Володимира Великого. 

Печатка Острозької чоловічої гімназії. 1918 р.
Печатка Острозької чоловічої гімназії. 1918 р.

Острозька чоловіча гімназія. Початок ХХ століття
Острозька чоловіча гімназія. Початок ХХ століття

До речі, цей знак, більш відомий під назвою Тризуб, був затверджений державним гербом УНР в ті дні, коли Центральна Рада та її уряд перебували на теренах Волині, оскільки під натиском червоних військ змушені були тимчасово залишити Київ. 

Саме випускник Острозь­кої гімназії Микола Ковальський 7 (20) листопада на урочистому засіданні Української Центральної Ради, після вступного слова Михайла Грушевського, зачитав текст Третього Універсалу про створення Української Народної Республіки. 

Читайте також: Українська держава – спадкоємиця УНР

Микола Ковальський
Микола Ковальський

Членом Центральної Ради був ще один випускник гімназії в Острозі Валентин Садовський. Він став першим міністром юстиції (офіційна назва посади – генеральний секретар судових справ) в першому українському уряді Володимира Винниченка влітку 1917 року – ще до проголошення УНР. 

Актова зала Острозької чоловічої гімназії
Актова зала Острозької чоловічої гімназії

Валентин Садовський
Валентин Садовський

Членом українського парламенту був також колишній острозький гімназист Борис Козубський – лідер кременецьких просвітян і кременецький міський голова в роки Української Революції.

Борис Козубський
Борис Козубський

Як відомо, екстерном закінчив Острозьку чоловічу гімназію Іван Огієнко, що в складі кількох урядів УНР обіймав посаду міністра народної освіти. 

Іван Огієнко
Іван Огієнко

В гімназії також навчалися майбутні генерали Армії УНР Володимир Сальський, що займав пости командувача Дієвої Армії республіки та її військового міністра, і Павло Шандрук

Читайте також: Як склалася доля Павла Шандрука – генерала-хорунжого армії УНР

Володимир Сальський
Володимир Сальський

Павло Шандрук
Павло Шандрук

Викладачами гімназії були перший голова створеного навесні 1917 року Українського товариства «Просвіта» в Острозі Роман Дубляниця та перший очільник української влади в Острозькому повіті Василь Григорович. Цей випускник Одеського університету викладав в Острозі географію і природничі предмети. 

Василь Григорович
Василь Григорович

Читайте також: Створення Директорії 105 років тому: як це було на Волині

З початком революції навесні 1917 року він очолив Організаційний комі­тет Острозького педагогічного товариства, а від Тимчасового уряду отримав призначення на посаду Острозького повітового комісара – керівника місцевої адміністрації. 

Ці повноваження Василя Григоровича влітку 1917 року – після Другого Універсалу Центральної Ради – підтвердив і український уряд – Генеральний Секретаріат. Після Третього Універсалу у листопаді 1917 року його посада офіційно іменувалася – Острозький повітовий комісар УНР. 

У музейній колекції є уні­кальний документ про відновлення української влади в Острозі і повіті в березні 1918 pоку, яку був уповноважений представляти виключно Василь Григорович.

Документ про відновлення української влади в Острозі. 1918 р. (з фондів ДІКЗ Острога)
Документ про відновлення української влади в Острозі. 1918 р. (з фондів ДІКЗ Острога)

Читайте також: Іван Липовецький: видавець дивізії Армії УНР

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024