Вікі любить пам'ятки: світлини Житомирської, Запорізької та Чернігівської областей, які перемогли у конкурсі

15 Березня 2024, 16:12
Катерининська церква, Чернігів. Автор – Андрій Казун 409
Катерининська церква, Чернігів. Автор – Андрій Казун

У мережі оприлюднили найкращих фото Житомирської, Запорізької та Чернігівської областей в межах фотоконкурсу «Вікі любить пам'ятки» за 2023 рік.

Світлини опублікували на сайті фотоконкурсу.

Житомирська область

Найкращим знімком Житомирської області стало фото Миколаївської церкви, село Межирічка. Автор – Олександр Мальон. Журі відзначили гарну композицію фото.

Миколаївська церква — пам’ятка архітектури національного значення, яку збудували у 1772 році. Розташована на гранітному березі річки Уж. Поруч із церквою — дзвіниця, збудована у ХІХ столітті. Миколаївська церква вперше представляє Житомирську область як найкраще фото регіону.

У списку пам’яток Житомирської області 3510 об’єктів культурної спадщини, 1203 (34%) — проілюстрували світлинами у Вікісховищі. У 2023 році 19 учасників та учасниць завантажили 381 фото 132 пам’яток з області (34 завантажили вперше). За весь час конкурсу роботи із зображенням пам’яток області подали 249 осіб.

Читайте також: Вікі любить пам'ятки: обрали найкращі фото у спеціальній номінації «Інтер’єри»

Запорізька область

Найкращою світлиною Запорізької області став знімок І моста Преображенського, Запоріжжя. Автор – Федір Каїра.

І міст Преображенського — чотириарковий двоярусний міст через нове русло Дніпра, один з двох Мостів Преображенського у Запоріжжі. У післявоєнні роки попередні зруйновані мости замінили на тимчасові, які прослужили 9 років. 

У 1949 році почали зводити нові, постійні мости із залізобетону, загальною довжиною у 1330 метрів і висотою 54 метри. Нові мости назвали на честь їхнього головного архітектора Бориса Преображенського. 1 січня 2024 року Преображенський міст перейшов у суспільне надбання, а отже відтепер його фотографії можна вільно публікувати у Вікісховищі.

«[Це] конкурентоспроможне фото — [має] яскраву художню виразність. Чудова геометрія!», – розповів член журі конкурсу Андрій Чекановський.

І міст Преображенського перше представляє Запорізьку область.

У списку пам’яток Запорізької області 1240 об’єктів культурної спадщини, 766 (61%) — проілюстрували світлинами у Вікісховищі. 2023 року 13 учасники та учасниці завантажили 431 фото 151 пам’яток з області (фото 14 завантажили вперше). За весь час конкурсу роботи із зображенням пам’яток області подали 210 осіб.

Читайте також: Вікі любить пам'ятки: обрали найкращі фото Івано-Франківської, Луганської та Одеської областей за 2023 рік

Чернігівська область

Переможцем у Чернігівській області стало фото Катерининської церкви, Чернігів. Автор – Андрій Казун.

«Цікава атмосферна світлина. Незважаючи на явні акценти не на пам’ятці, а на зоряному небі, добре передано розташування пам’ятки в просторі. Світлина оригінальна та художня», — зазначила членкиня журі конкурсу Яна Тимошенко.

Катерининська церква – православний храм, пам’ятка архітектури національного значення у Чернігові, збудована у 1715 році у стилі українського козацького бароко. Собор є яскравим прикладом української кам’яної архітектури Лівобережжя XVII–XVIII століть. 

Його звели козаки Яків та Семен Лизогуби за заповітом їхнього батька Юхима Лизогуба, політичного діяча часів Гетьманщини й полковника Чернігівського. У 1933 році відбулося останнє богослужіння, після чого церкву закрили. У 2008 році козацька православна громада відновила богослужіння вперше після заборони. 

Фото зробили під час світломаскування внаслідок російського вторгнення 30 серпня 2022 року.

«У пріоритет ставлю художню виразність як конкурсного фото. [Для фото] треба було спеціально обирати час з напрямом Чумацького шляху і заходом Місяця. Це може бути приблизно раз на 28 днів. Ще й небо ясне повинно бути. Це справжнє фотополювання протягом цілого сезону чи двох, поки листя на деревах. Ще й слід супутника вдало скомпонувався. Композиція досить чітка. Катерининську церкву передано не гірше за більшість денних знімків. Темрява дозволила менше звертати увагу на ту купу дротів, які висять навколо церкви», — розповів Андрій Чекановський.

Церква також постраждала від російських обстрілів від початку повномасштабного вторгнення у квітні 2022 року. Пам’ятка вперше представляє Чернігівську область.

«Наскільки мені відомо, чимало фотографів хотіли б бачити Чумацький Шлях на світлинах, зроблених в великих містах, але ніхто й гадки не мав, що це бажання може бути реалізовано за таких жахливих обставин. З іншого боку, добре, що автор скористався цією унікальною можливістю. Попри певні питання технічного характеру, це гарний та, напевно, історичний кадр», — зауважила членкиня журі конкурсу Катерина Поліщук.

 

У списку пам’яток Чернігівської області 6968 об’єктів культурної спадщини, 1475 (21%) — проілюстрували світлинами у Вікісховищі. У 2023 році 33 учасники та учасниці завантажили 1411 фото 220 пам’яток з області (8 завантажили вперше). За весь час конкурсу роботи із зображенням пам’яток області подали 358 осіб.

Читайте також: Вікі любить пам'ятки: визначили найкращі відео культурної спадщини України 2023 року

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024