Вікі любить пам'ятки: визначили найкращі відео культурної спадщини України 2023 року

11 Березня 2024, 15:28
Руїни Губківського замку на Рівненщині 459
Руїни Губківського замку на Рівненщині

П’ятий рік поспіль учасники та учасниці української частини конкурсу «Вікі любить пам’ятки» змагалися у номінації «Відео». 

У 2023 році подали свої роботи 8 учасників та учасниць, які завантажили 13 роликів. Про це повідомили на сайті конкурсу.

«Відео» — це щорічна спеціальна номінація української частини конкурсу «Вікі любить пам’ятки». Мета спецномінації –зібрати якомога більше якісних відеороликів української нерухомої культурної спадщини.

У 2023 році до журі номінації увійшли: фотограф, мандрівник та засновник медіа-проєкту Ukrainian Travels Роман Бабах, блогерка, СММ-менеджерка та авторка контенту Марія Важинська, телеоператор, режисер монтажу та редактор української Вікіпедії Олександр Гаврик.

Перше місце

На першому місці відео руїн Губківського замку, що знаходиться поблизу села Губкова на Рівненщині, автор — Олексій Бухало.

«Чудове відео обльоту Губківського замку! Хороша якість зйомки і великий обсяг деталей, які ми можемо побачити. Дрон дозволяє нам побачити замок з абсолютно нової перспективи, розкриваючи його красу та масштаб. Відмінна робота!», – прокоментував член журі Роман Бабах.

Олександр Гаврик розповів, що автор зміг передати не тільки тривимірність об’єкта та особливості прилеглої території, а й атмосферу за допомогою супровідного звукоряду.

«У цій роботі мені сподобалось, що були використані різні плани зйомки. Це дало можливість «проникнутись» місцем памʼятки та роздивитися деталі. Також звукові ефекти на переходах надають відео динаміки, це гарно сприймається глядачем», — зазначила членкиня журі Марія Важинська.

Олексій Бухало вже перемагав у цій спецномінації у конкурсі 2022.

Читайте також: Світлина руїн замку в Губкові отримала відзнаку «Якісне фото маловідомої пам’ятки»

Друге місце

 

Друге місце посіло відео Резиденції митрополитів Буковини та Далмації у Чернівцях. Автор — Андрій Чуяшенко.

«У відео про цю памʼятку переходи зачепили мою увагу — плавні та водночас динамічні, вони виглядають вражаюче! Також кут зйомки зверху дає можливість роздивитися найяскравіші частинки памʼятки», — розповіла членкиня журі Марія Важинська.

«Хороша динаміка кадрів. Оператор майстерно використовує кадрові плани та рух камери. Туман додає цьому місцю ще більше загадковості та містичності. Зйомка в тумані створює особливий ефект», — зауважив Роман Барабах.

«Панорамне знімання з коптеру завжди дозволяє якісно оцінити масштабну архітектуру та екстер’єри. При перегляді виникає враження, що бачиш їх очима архітектора чи замовника на зменшеній копії, а зміна швидкості панорамування робить перегляд більш приємним», — прокоментував Олександр Гаврик.

Андрій Чуяшенко вже не вперше бере участь у конкурсі, його роботи відзначили журі спеціальної номінації «Фотоплівка» 2022 року.

Читайте такожВікі любить пам'ятки: обрали найкращі фото у спеціальній номінації «Інтер’єри»

Третє місце

 

На третьому місці відео Будинку театру опери та балету в Одесі. Авторка — Ірина Шатілова.

«У цій роботі мені сподобалася динаміка відео, гарно підібраний звуковий ряд та можливість роздивитися деталі памʼятки», — прокоментувала Марія Важинська.

Роман Барабах зазначив, що «незважаючи на те, що це відео зняте на телефон, воно досить динамічне та відчувається атмосфера, яку [воно] передає». Динамічність відео відзначив також Олександр Гаврик.

Серед зауважень журі виділило трясіння у деяких моментах відео, що зробило відео менш стабільним та чітким.

Ірина вперше бере участь у конкурсі, її мотивувала можливість «поділитися своїми [роботами], та показати людям зі всього світу, яка в нас особливо прекрасна архітектура. Адже з війною багато будинків і пам’яток архітектури були знищені, тому хотілось залишити про них згадку».

Читайте також: Вікі любить пам'ятки: обрали найкращі фото Івано-Франківської, Луганської та Одеської областей за 2023 рік

«Війна руйнує пам’ятки»

В окремій категорії «Війна руйнує пам’ятки» журі відзначило відео Палацу праці, відомий також як Прибутковий будинок страхового товариства «Росія» у Харкові. Під час російського повномасштабного вторгнення будівлю значно пошкодив ракетний удар 2 березня 2022 року. Авторка відео — Наталія Ластовець.

«У цьому відео відображені наслідки подій, які переживає наша країна зараз. Я вважаю дуже важливим це поширювати та зберігати для історичних джерел», – розповіла Марія Важинська.

Роман Барабах зазначив, що відео заслуговує бути у топ-3.

«Це відео дійсно залишає сильне враження. Жах та ненависть, які відчуваються, є природними реакціями на таке. Важливо не замовчувати ці емоції, а говорити про них, щоб світ знав про те, що відбувається в Україні», – розповів він.

«Дуже корисне, з історичної точки зору відео. Не тільки дозволяє залишити інформацію про пам’ятку перед ймовірною реконструкцією, але й фіксує її мілітарні пошкодження», – зауважив Олександр Гаврик.

 

Наталія Ластовець часто бере участь у конкурсі. Цього року її внесок найбільше мотивувало бажання принести користь і показати результати руйнування культурної спадщини через війну.

Читайте також: Волонтери зібрали найповніший відкритий список об’єктів культурної спадщини України

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024