Вікі любить пам'ятки: обрали найкращі фото Івано-Франківської, Луганської та Одеської областей за 2023 рік

07 Березня 2024, 16:31
Фото Генуезького замку (Цитаделі), Білгород-Дністровський. Автор Олександр Мальон 436
Фото Генуезького замку (Цитаделі), Білгород-Дністровський. Автор Олександр Мальон

Фотоконкурс «Вікі любить пам'ятки» продовжує оголошувати переможців номінації «Найкраще фото регіонів» за 2023 рік. 

Світлини оприлюднили на сайті фотоконкурсу.

 Івано-Франківська область

Найкращою світлиною області стало фото Собору Святого Воскресіння в Івано-Франківську. Автор — Андрій Пришляк.

Собор Святого Воскресіння — катедральний храм Івано-Франківської архієпархії Української греко-католицької церкви, збудований вперше у 1720-х роках як єзуїтська церква. Будівництвом керував ректором єзуїтської колегії отець Тимош Заленський

У 1752 році собор розібрали через хитку конструкцію і відбудували до 1763 року у стилі бароко. У 1773 році австрійська влада скасувала орден єзуїтів і закрила костел. Храм відновив роботу лише у 1849 році, коли перейшов до греко-католицької церкви.

Журі відзначили вдалий ракурс роботи та її цінність для Вікіпедії. Фото собору вперше представляє Івано-Франківську область у номінації.

У списку пам’яток Івано-Франківської області 3727 об’єктів культурної спадщини, 1829 (49%) — проілюстровано світлинами у Вікісховищі. У 2023 році 34 учасники та учасниці завантажили 744 фото 185 пам’яток з області (фото 37 завантажили вперше). За весь час конкурсу роботи із зображенням пам’яток області подало 345 осіб

Читайте також:Вікі любить пам'ятки: обрали найкращі фото Закарпатської та Львівської областей 2023 року

Луганська область

Луганську область представляє плівкове фото Свято-Успенської церкви, села Осинове. Автор — Андрій Шейко.

Членкиня журі Надія Лиштва відзначила цінність фото, яке «показує пам’ятку без пізніших яскравих переробок, які спотворюють [її]».

Свято-Успенська церква — православний храм, який збудували наприкінці XVIII — початку XIX століть, пам’ятка архітектури національного значення та перлина села. У архітектурі поєднується два стилі — класицизм та бароко. 

Церква тридільна. В середині собору стіни оздоблені фризом у вигляді стрічки та розписами, деякі з яких датуються XIX століттям. Зараз село Осинове тимчасово окуповане росією. Про стан пам’ятки на сьогодні немає відомостей.

У списку пам’яток Луганської області 1197 об’єктів культурної спадщини, 479 (40%) — проілюстровано світлинами у Вікісховищі. У 2023 році п'ять учасників та учасниць завантажили 101 фото 29 пам’яток з області. За весь час конкурсу роботи із зображенням пам’яток області подало 98 осіб.

Читайте також: Вікі любить пам'ятки: обрали найкращі фото у спеціальній номінації «Інтер’єри»

Одеська область

Найкращим фото Одеської області у 2023 році стало фото Генуезького замку (Цитаделі) у Білгороді-Дністровському. Автор світлини — Олександр Мальон.

Генуезький замок, або ж Цитадель — одна з основотворчих частин Акерманської фортеці, її найукріпленіша частина, яку збудували генуезці (за що й отримала таку назву). Складається з чотирьох великих башт, з’єднаних муром. 

Башти мають власні назви: Придвірна (північно-східна), Комендантська (південно-східна), Темниця (південно-західна) та Скарбниця (північно-західна). Нині башта Скарбниця напівзруйнована, решта перебувають практично у відмінному стані. Цитадель має багато приміщень та розгалужену мережу підземних ходів.

Фото Генуезької фортеці вже ставало найкращим фото області 2016 року, а також увійшло у топ-10 переможців «Вікі любить пам’ятки» у тому ж році.

У списку пам’яток Одеської області 2873 об’єктів культурної спадщини, 2098 (73%) — проілюстрували світлинами у Вікісховищі. За 2023 рік 35 учасників та учасниць завантажили 843 фото 276 пам’яток з області (фото 7 завантажили вперше). За весь час конкурсу роботи із зображенням пам’яток області подало 376 осіб.

Читайте також: Спогади османського мандрівника XVII століття про фортецю у Білгороді-Дністровському

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024