У Рівненському краєзнавчому музеї вшанували пам'ять жертв трагедії в Сагрині

14 Березня 2024, 16:43
У Рівненському краєзнавчому музеї вшанували пам'ять жертв трагедії в Сагрині 486
У Рівненському краєзнавчому музеї вшанували пам'ять жертв трагедії в Сагрині
У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся захід, присвячений пам’яті жертв трагедії в Сагрині.
 
Про це повідомили в музеї.
 
Голова громадської організації «Суспільно-громадське товариство «Забужжя» Петро Куделя розповів присутнім про події першої половини XX століття на Холмщині, що нині входить до складу Польщі. 
 
Під час заходу Петро Куделя також розповів про  дії німецької окупаційної влади та польського уряду, створення і діяльність УПА, діяльність Армії Крайової та Волинську трагедію.
 
Окремою трагічною сторінкою історії стало знищення українського населення в Сагрині. 9–10 березня 1944 року мешканців Сагриня та навколишніх сіл вбили формування Армії Крайової. 
 
Петро Куделя детально висвітлив хронологію трагедії в українському селі – від відомих учасників акції, світлин з місця подій до сучасного вшанування пам’яті жертв на кладовищі та біля пам’ятника, на якому викарбувано понад 600 імен загиблих. 
 
За різними даними, під час трагедії загинули від 800 до 1240 українців. Загиблі перед смертю зазнали нещадних знущань і тортур. 
«Завершуючи доповідь, пан Петро передав музею книги, а саме: О. Колянчука «За нашу і вашу свободу 1917-1921», Ю. Макара, М. Горного, В. Макара, А. Салюка «Від депортації до депортації» (три томи). Члени «Суспільно-громадського товариства «Забужжя» та інші гості заходу мали змогу задати питання та обговорити події минулого разом із очільником організації паном Петром Куделею», – йдеться в дописі.

Спогадами про примусову депортацію поділився свідок тих подій – Олексій Ярмощук, який також подарував музею авторські книги.

Читайте також«І поїхали ми на двох підводах»: чи отримають депортовані українці відновлення справедливості від держави

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024