У Львові стартує міжнародний проєкт присвячений стилю сецесії

14 Березня 2024, 13:46
У Львові стартує проєкт присвячений стилю сецесії 458
У Львові стартує проєкт присвячений стилю сецесії

Львів впродовж чотирьох років, спільно з європейськими партнерами, буде реалізовувати проєкт «Ар-нуво як Нова Євроутопія. Як минуле може бути мостом до сталого майбутнього».

Про це пише Бюро спадщини.

Минулого року Львів приєднався до міжнародної спільноти Reseau Art Nouveau Network (RANN), яка займається вивченням та промоцією спадщини Ар Нуво (сецесії). Тепер місто має платформу для популяризації своєї сецесійної спадщини на міжнародному рівні та впродовж чотирьох років буде реалізовувати проєкт.

Проєкт передбачає дослідження активної ролі сецесії у сучасному суспільстві, яке переосмислює себе в контексті сталого розвитку та має на меті підвищення обізнаності громадськості та розв’язання поточних проблем, з якими стикається культурна спадщина у стилі сецесії, зокрема: екологічні, освітні та соціальні. 

Читайте також: Львів отримав статус почесного члена Réseau Art-Nouveau Network

Ця ініціатива включає загальноєвропейську програму, яка охоплює різноманітні сфери, починаючи від можливостей навчання для професіоналів з реставрації до резиденцій художників та інноваційних педагогічних підходів. 

В рамках реалізації проєкту у Львові заплановано створення бази даних будівель стилю сецесії, проведення семінарів з розробки практик збереження спадщини стилю сецесії, проведення літньої школи реставрації (реставрація стінописів, маскаронів, брам), проведення щорічного заходу Всесвітній день сецесії у Львові, а також: воркшопів, обговорень, розробка буклетів для мешканців, виставок, екскурсій, відвідування тематичних майстерень. 

Підкреслюючи транснаціональну співпрацю, проєкт об’єднує 12 партнерів, усі є членами мережі Réseau Art Nouveau (RANN): RANN, Музей Орта, Фундація Maison Léon Losseau, Urban.brussels (Бельгія), Міська рада Алькою (Іспанія); Міський музей Авейру (Португалія); Музей прикладного мистецтва Будапешту (Угорщина); Національний музей Словенії (Словенія); Бюро спадщини у Львові (Україна); Музей Нансі (Франція); Oradea Heritage (Румунія); Ризька міська рада (Латвія). 

Ці партнери, координовані RANN, використовують свої місцеві знання та досвід, щоб оцінити спадщину стилю сецесії зі спільною метою: підкреслити важливість сталого збереження об’єктів стилю сецесії. 

Завдяки спільним зусиллям і творчим ініціативам проєкт має на меті надихнути аудиторію з різним походженням зробити внесок у збереження спадщини стилю сецесії для майбутніх поколінь.

Проєкт реалізовується за підтримки Виконавчого агентства з питань освіти та культури (EACEA) Європейської Комісії та триватиме упродовж січня 2024 – вересня 2027 років. Усі активності проєкту можна простежувати у соцмережах проєкту: FacebookInstagramLinkedIn.

Читайте також: У Львові продовжать співфінансування реставрації вікон та брам в історичних будинках

Довідково:

Ар Нуво (від фр. «l’art nouveau» – «нове мистецтво») – це художній стиль, що заполонив світ в кінці XIX – на початку XX століть. Він полягав у відмові від наслідування класичних форм і пошуках нового стилю. Митці черпали натхнення із природи, народної архітектури, а також захоплювалися японським мистецтвом і його тяжінням до чистих, необтяжених декором, площин.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024