У Луцьку відбувся другий етап школи, яку реалізувала «Мнемоніка»

18 Грудня 2023, 16:45
У Луцьку відбувся другий етап школи, яку реалізувала «Мнемоніка» 1620
У Луцьку відбувся другий етап школи, яку реалізувала «Мнемоніка»

У Луцьку завершився другий етап школи «Культура і політика пам'яті: від ідеї до зміни», яку реалізувала громадська організація «Центр студій політики пам'яті та публічної історії «Мнемоніка». 

Школа проходила з 8 по 10 грудня. Про це повідомляє Район.Історія.

Тематичне спрямування навчання – осмислення того, як суспільство пам’ятає жертв та героїв Другої світової війни та російсько-української війни. 

Школа об'єднала учасників та учасниць з громад Волинської та Рівненської областей, Житомира, Хмельницького, Києва та Черкас

Нагадаємо, що перший етап літньої школи відбувся у Рівному.

Учасники та учасниці школи
Учасники та учасниці школи

Першою спікеркою стала професорка Рівненського гуманітарного університету Ірина Захарчук, яка виступила з лекцією «Друга світова війна і культурні стратегії української літератури». 

Ірина Захарчук
Ірина Захарчук

Комунікаційна менеджерка Upshift на Волині Ірина Пилипчук розповіла присутнім про зовнішню комунікацію проєктів. 

Ірина Пилипчук
Ірина Пилипчук

Доктор політичних наук, професор кафедри всесвітньої історії Рівненського державного гуманітарного університету, директор Центру Максим Гон також провів лекцію на тему «Комемораційні досвіди російсько-української війни» в онлайн-форматі. Від березня 2022 року він служить у складі Збройних сил України.

«Дякую усім, хто долучився до нашого проєкту, тому що мені здається, ми робимо корисну для суспільства справу. Ми мусимо пам'ятати – це елемент людської культури та мистецтва бути людьми. Пам'ятати ті трагедії, через які пройшли, і через ту трагедію, через яку ми проходимо. Мені принципово не подобається те, що Україна уже відкинула фактично пам'ять про Другу світову війну РФ. Я глибоко переконаний, що це помилка, яку інші люди будуть виправляти. Україна вся була величезним театром Другої світової. 

Лекція «Комемораційні досвіди російсько-української війни»
Лекція «Комемораційні досвіди російсько-української війни»

Я дуже тішуся тим, що ми пройшли той етап, який викликав у нас велику внутрішню небезпеку і пов'язаний з реалізацією ваших проєктів. Я дуже тішуся тим, що продукти є. Я знаю про концепцію ваших виставок. Я дякую кожному з вас за участь та роботу», – зауважив Максим Гон.

Максим Гон
Максим Гон

У програмі зимової школи передбачили й екскурсії, під час якої учасники відвідали місця, де реалізували проєкти.

«Я в захопленні від учасників. Ми їх відчули. Кожен хто прийшов до нас на школу, віддав частинку свого бачення, свій ентузіазм, своє захоплення певною темою та частинку душі. Проєкти були дуже емоційні», – розповіла членкиня команди «Мнемоніки» Інна Мартинчук.

Катерина Попова та Інна Мартинчук
Катерина Попова та Інна Мартинчук

Десять мініпроєктів отримали фінансування від організаторів школи та менторську підтримку від ГО «Мнемоніка». Свої результати учасники та учасниці представили на зимовій школі у Луцьку. 

Серед цих проєктів:

  1. Вистава «Майстерня спогадів ЧЕРЕВИЧКИ», Нововолинськ (Ірина Костюк);
  2. Виставка «Пам’ять і біль Проскурова в роки Другої світової війни», Хмельницький (Ліана Антонюк);
  3. Фільм про двох волинських художників-воїнів «З немоти моєї почалося малювання», Луцьк (Сергій Наумук);
  4. Розробка штендера «Рожеві світанки Щербика Богдана», Усичі, Волинь (Юлія Кондратюк);
  5. Розробка інтерактивної карти «Рафалівка стежками пам’яті», Рафалівка, Рівненщина (Наталія Совгуть); 
  6. Організація фотовиставки у селі Степань з відновлення історичної пам’яті єврейської історії та музики. Степань, Рівненщина (Галина Чибуровська);
  7. Проведення конференції «Комеморативні практики російсько-української війни очима молодого покоління», Київ (Оксана Сморжевська);
  8. Створення куточка пам’яті «Незламні герої», Рівне (Оксана Гриб);
  9. Підготовка стендів «Людські долі війни», Острожець, Рівненщина (Оксана Кулішова);
  10. Підготовка музейної кімнати, яку присвятили учню школи Павлу Наконечному та іншим учням – учасникам російсько-української війни, Черкаси (Наталія Гриценко).

«Зібралися ті люди, які зацікавлені в темі комеморативних практик і ті, які дійсно будуть втілювати їх у життя. Оскільки у нас триває російсько-українська війна, це питання буде нагальне, тому що ми маємо пам'ятати тих, хто нас захищає зараз. Але на мою думку, за цим болем сучасним, ми не можемо втратити те, що у нас уже є», – додала Інна Мартинчук.

Читайте також: На Рівненщині презентували фотовиставку «Степанські євреї»

Ліана Антонюк
Ліана Антонюк

Оксана Гриб
Оксана Гриб

Наталія Совгуть
Наталія Совгуть

Юлія Кондратюк
Юлія Кондратюк

Галина Чибуровська
Галина Чибуровська

Вистава «Майстерня спогадів ЧЕРЕВИЧКИ». Проєкт Ірини Костюк
Вистава «Майстерня спогадів ЧЕРЕВИЧКИ». Проєкт Ірини Костюк

Членкиня Експертної ради Центру Катерина Попова розповіла, що результати проєктів перевершили очікування.

«Коли ми планували два етапи школи, ми хвилювалися, що коли учасники заповнили заявку в червні, вони не знали, що буде в грудні і ми остерігалися, що багатьом не вийде приїхати. Ми приємно здивовані, що учасники приїхали. Багато з них вчителі, вони відклали свої справи та взяли участь у другому етапі. Всі настільки активні! Ми пишаємося, що 10 наших учасників змогли реалізувати ті проєкти, які задумали ще літом. Все тримається на їхньому ентузіазмі. Ми це розуміємо і цінуємо. Я з впевненістю можу сказати, що цю школу зробили саме учасники та учасниці. Все пройшло як на одному подиху. Результат перевершив наші очікування», – розповіла Катерина Попова.

Школа відбулася у межах проєкту «Стежками пам’яті» за підтримки EVZ Foundation. По закінченню школи, усі учасники отримали сертифікати та корисний досвід.

Читайте також: Праведник народів світу з Трохимброду

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024