На Рівненщині презентували фотовиставку «Степанські євреї»

04 Грудня 2023, 15:37
На Рівненщині презентували фотовиставку «Степанські євреї» 620
На Рівненщині презентували фотовиставку «Степанські євреї»
У Степанському краєзнавчому музеї презентували архівні фотографії, на яких зображене життя євреїв в селищі. Відвідувачам представили архівні фотографії кінця XIX – XX століть, а також світлини, які зберегла краєзнавиця та місцева мешканка Ліля Рачицька
 
Про це Район.Історія повідомили в громадській організації «Агенція розвитку Степанської ОТГ».
 
Виставка розповідає і про довоєнне мирне життя єврейської громади в тоді ще містечку Степані, де на кінець XIX століття мешкало 2200 етнічних євреїв. Заможні городяни, багатий місцевий ринок, на який з’їжджалися мешканці з округи. 
 
На фото можна побачити кілька десятків гужових возів в базарний день. В кінці XIX століття ярмарки в Степані проводились 6 разів на рік. В тодішньому містечку працювали три водяні млини та два заводи (лісопильний та смоляний). 
 
Розселення євреїв у Степані розпочалось кілька століть тому. У 1627 році спорудили одну з найстаріших на Волині синагог, яку в 1960-х роках зруйнувала радянська влада. Попри це, збереглося старе єврейське кладовище.
 
На цій територій багато століть поруч з українцями жили євреї, поляки та представники інших національностей. Під час Другої Світової війни німецькі окупанти знищили майже все єврейське населення Степаня. Відомо, що масові розстріли відбувались за селом Калинівка.
 
«На одній з фотографій – єврейська родина, яка ховалась від окупантів в землянці, в лісі близько села Малинськ. 17 місяців тут переховувались євреї, з них 70 жінок та до 10 новонароджених дітей», – зазначають організатори виставки.
Українські родини намагались рятувати євреїв ризикуючи власним життям. Степанські родини – Костянтин та Параска Грохольські, а також Пилип та Надія Ширко, за героїчний вчинок отримали від Фонду «Пам’яті жертв фашизму в Україні» звання Праведники народу України.
 
«Жахливі воєнні події в Україні та Ізраїлі спонукають нас до єдності у творенні добра заради миру та справедливості. Згадка про добросусідське минуле українців та євреїв у Степанському краєзнавчому музеї додає впевненості у наближенні перемоги, взаємоповаги та любові до ближнього», – зазначила учасниця заходу, рівненська історикиня Валентина Данілічева.
Ідея нагадати історію єврейського населення в селищі належить місцевим активісткам – Галині Чибуровській та Надії Горбалюк із ГО «Агенція розвитку Степанської ОТГ».
 
«Ми почали цикл заходів, мета яких нагадати мешканцям громади про своє історичне минуле, про славетних вихідців з Волині (Рівненщини) всіх національностей», – розповіли організатори фотовиставки.

Виставка в Степанському музеї стала можливою завдяки підтримці громадської організації «Мнемоніка».

Читайте також: Стежками пам'яті: подкасти про Другу світову війну на Волині

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024