Норвегія може створити серіал про історичні зв’язки з Україною

14 Квітня 2023, 12:21
Норвегія може створити серіал про історичні зв’язки з Україною 491
Норвегія може створити серіал про історичні зв’язки з Україною

У міністерстві культури та інформаційної політики відбулася зустріч заступниці Міністра Галини Григоренко з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Норвегія в Україні Еріком Сведалом та керівником норвезької телевізійної виробничої компанії Huldra Film Гаральдом Омландом.

Про це йдеться на сайті міністерства.

Гаральд Омланд виявляє щирий інтерес до історичних зв’язків між Україною та Норвегією, зокрема цікавиться Гаральдом Суворим, який одружився з однією із доньок Ярослава МудрогоЄлизаветою (Еллісів) та згодом став Королем Гаральдом ІІІ майже тисячу років тому.

«Зважаючи на те, що норвезький історичний фокус головним чином зосереджувався на експансії вікінгів на захід, пан Омланд вважає за потрібне приділити більше уваги їхнім подорожам на схід та зв’язкам із Київською Руссю та Візантійською імперією. Він має на меті створення документально-драматичного серіалу про Гаральда Суворого, який буде частково вироблено в Україні та розповідатиме про надзвичайну важливість історичних контактів Норвегії та Київської Русі, їхній вплив на формування нації Норвегії», – зазначив Ерік Сведал.

Читайте також: Україна та Норвегія співпрацюватимуть задля збереження й відновлення культурної спадщини

Галина Григоренко привітала таку ініціативу, акцентувавши увагу на важливості залучення до створення серіалу українських істориків та вчених.

«Подібні проєкти важливі як для привернення уваги до спільної історії двох країн, так і до висвітлення факту того, що Київська Русь та Україна завжди були невід’ємною частиною європейської історії. Крім того, це протидія російським історіографічним намаганням викривити та привласнити історію Київської Русі виключно російській імперії», – наголосила заступниця міністра.

Вона запевнила, що міністерство культури та інформаційної політики підтримує ініціативу та сприятиме втіленню проєкту в життя.

Читайте також: Рівненський реставратор відтворив персні часів Київської Русі

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024