Україна та Норвегія співпрацюватимуть задля збереження й відновлення культурної спадщини

21 Березня 2023, 12:07
Україна та Норвегія співпрацюватимуть задля збереження й відновлення культурної спадщини 671
Україна та Норвегія співпрацюватимуть задля збереження й відновлення культурної спадщини

Відбулася онлайн зустріч міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка та його заступників Анастасії Бондар та Тараса Шевченка з міністром культури та рівності Королівства Норвегія Анеттою Треттебергстуен

Сторони обговорили співпрацю у сферах культури, культурної спадщини та медіа. Про це йдеться на сайті міністерства. 

«Ми вдячні за солідарність норвежців з Україною, зокрема, за підтримку української культури. Адже росіяни воюють саме проти нашої ідентичності, нищать все українське. На сьогодні росіяни вже знищили понад 1322 об’єкти культури. Міністерство готове бути тим містком, який допоможе співпрацювати українським та норвезьким закладами культури. Також ми цінуємо увагу норвезької сторони до визнання Голодомору геноцидом українського народу та сподіваємося на позитивне розв'язання цього питання вже цього тижня», – сказав Олександр Ткаченко.

Законопроєкт щодо визнання Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом представили норвезькому парламенту 8 лютого 2023 року. Його планують розглянути вже 21 березня.

Читайте також: Україна та Хорватія посилять співпрацю у рамках ЮНЕСКО

МКІП очікує на співпрацю з Норвегією в сферах: цифровізації культури; охорони, збереження та відновлення культурної спадщини; підтримки діяльності українських закладів культури, митців та креативних індустрій, які працюють в Україні; підтримки медіа та спільної боротьби з російською пропагандою. 

Окрім цього, українська сторона зацікавлена у культурних обмінах та широкій презентації української культури в Королівстві Норвегія та світі.

«Надзвичайно важливо підтримувати наших митців, які попри війну залишилися жити і творити в Україні. Серед інструментів: допомога Українському культурному фонду, Українському інституту книги, надання грантів», – зазначив Олександр Ткаченко.

У контексті підтримки української культури уваги потребують проєкти щодо: поповнення бібліотечних фондів Норвегії сучасною українською літературою, передачі україномовної та перекладної української літератури до бібліотек у рамках проєкту «Українська книжкова полиця». 

Це спільний проєкт МЗС, МКІП, МОН України, Українського інституту книги під патронатом першої леді Олени Зеленської. Продовження проєкту впровадження україномовних аудіогідів у музеях Норвегії. Цей проєкт також реалізується під патронатом Олени Зеленської.

Читайте також: Нідерланди допомагатимуть у збереженні культурної спадщини України

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
22.04.2024