Рівненський реставратор відтворив персні часів Київської Русі

02 Лютого 2022, 11:02
Рівненський реставратор відтворив персні часів Київської Русі 865
Рівненський реставратор відтворив персні часів Київської Русі
Дві версії перснів часів Київської Русі, які знайшли археологи на Волині, відтворив рівненський умілець-реставратор.
 

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив дослідник історії краю, ініціатор створення парку історичної реконструкції «Городище «Оствиця», що у Рівному, Юрій Ойцюсь.

«Торік на замовлення культурно-археологічного центру «Пересопниця» археологи в урочищі Пастівник робили розкопки, під час яких знайшли різночасові скляні й металеві прикраси. Серед них – кілька перснів, датованих XII-XIII століттями. Вони траплялись під час досліджень на полі Берестецької битви. Копію-репліку двох таких перснів і виготовив рівненський майстер-реставратор Ігор Лисиця», – розповів Юрій Ойцюсь.

Читайте також: Волинський ювелір створив точну копію давньоруської прикраси

За його словами, для парку історичної реконструкції «Городище «Оствиця» – це вже не перший археологічний артефакт. Так, у майстерні, що діє на території парку, умільці виготовили версії ножа, знайденого на Дорогобузькому городищі у 80-х роках минулого століття в культурному шарі часів погрому міста монголо-татарами в середині ХІІІ століття.

Відтворили й романський меч того ж століття, тогочасні фібули-застібки. Окрім цього, у парку історичної реконструкції за архівними матеріалами виготовлять давні побутові, ужиткові речі. Зокрема, це – варязькі стіл і скриня.

Читайте також: У Рівному реконструювали стародавній одяг

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром