На Рівненщині відкрили пам'ятну дошку борцям за Україну

14 Жовтня 2022, 17:31
На Рівненщині відкрили пам'ятну дошку борцям за Україну 1067
На Рівненщині відкрили пам'ятну дошку борцям за Україну

Спільну пам'ятну дошку двом родичам, які з різницею в сто років боронили українську державність, відкрили 14 жовтня на Рівненщині. Антін Павлюк був у лавах армії УНР, а Тарас Павлюк двічі добровольцем — у 2014 та 2022 роках. Один був двоюрідним дідом, а другий — рідним братом Ігоря Павлюка, ініціатора встановлення пам'ятної дошки.

Про це повідомляє Суспільне.

Антін Павлюк — прозаїк, поет і перекладач, який народився на хуторі біля села Рясники, десять років був в еміграції, жив у Празі. У 1937 році його засудили до десяти років виправно-трудових таборів у Казахстані, в яких він і загинув. Про те, що двоюрідний дід воював у полку січових стрільців, Ігор Павлюк дізнався лише у 2022 році.

 

Антін Павлюк. Фото з родинного архіву Павлюків
Антін Павлюк. Фото з родинного архіву Павлюків

«Ми в родині не знали, що він у січових стрільцях був, тільки раз був знайомий обмовився, що Антін воював в армії Петлюри. А цього року історик Андрій Жив'юк знайшов у Чехії офіційний документ, реєстраційну карточку, де написано, що Антін Павлюк був поручником четвертого полку січових стрільців, командир у нього був Євген Коновалець. Також він був учасником Другого зимового походу. В цій картці ще написано, що Антін Павлюк воював із 1917 року по 1921 рік, тобто з самого початку до самого кінця і вказано, в яких таборах він сидів. Сенсаційна інформація», — розповів Ігор Павлюк.

Його рідний брат — Тарас Павлюк — у 2014 році пішов добровольцем у полк «Азов», був водієм-механіком у танковій роті.

Читайте також: Євген Коновалець перебував у таборі для інтернованих в Луцьку

«З 24 лютого, будучи в Бельгії на роботі, Тарас розірвав контракт з роботодавцем і не те, що приїхав — прилетів сюди, переночував вдома і одразу пішов у військкомат в Гощі, вдруге добровольцем. Він хотів у свій полк, але не мав змоги туди потрапити. Пішов у 24-ту окрему механізовану бригаду Короля Данила бригадним розвідником. Загинув 27 травня в районі Бахмута, Попасної, біля села Комишуваха Луганської області. Там якраз у травні активні бойові дії були і дуже багато хлопців загинуло», — зазначив Ігор Павлюк.

Пам'ятну дошку Антіну і Тарасові Павлюкам відкрили 14 жовтня. Під час заходу Ігор Павлюк також зауважив, що його рідний дід був фотографом УПА. Про це дізналися з доповідної записки НКВС.

 

«Документ нещодавно віднайшов знайомий з Вільгір. І там вказано, що Антон Павлюк був фотографом УПА і його вбили. І Антіна Павлюка вбили, і Тараса...», — сказав Ігор Павлюк.

Читайте також: П'ять текстів про УПА від Район.Історія, які варто прочитати

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024