П'ять текстів про УПА від Район.Історія, які варто прочитати

14 Жовтня 2020, 13:20
Графіка Ніла Хасевича 4666
Графіка Ніла Хасевича

Цьогоріч виповнюється 78 років з часу створення Української повстанської армії, символічним днем заснування якої є 14 жовтня 1942 року. 

Своїми життями та подвигами Захисники та Захисниці проклали шлях до вільної держави та незалежного майбутнього. В цей особливий день пропонуємо вашій увазі добірку текстів, які варто прочитати.

У кожному з них – чиясь особиста історія, важкі випробування, зламані долі та скалічені життя. На шляху до незалежності було пролито багато невинної крові і наш обов'язок – берегти та шанувати пам'ять про героїв УПА.

 

1. Останній розстріляний бандерівець: «упівця» з Волині судили на Покрову і вбили у 1989 році

 

Уродженець села Грудки Камінь-Каширського району Волинської області Іван Гончарук – останній бандерівець, кого радянська влада засудила до смерті та виконала вирок. Харківського 62-річного пенсіонера п’ять днів судили на Волині на Покрову в 1987 року за звинуваченнями, за які він вже відсидів свій термін раніше у концтаборі та був звільнений! А через півтора роки по тому, 30 літ тому, його розстріляли у Києві. Більше про непросте життя героя з випробуванням у посиланні вище.

Іван Гончарук після арешту, 1987 року
Іван Гончарук після арешту, 1987 року


 

2. Одне кохання і три весілля бандерівця Чорноуса

 

 

Лучанин Антон Костюк пережив застінки НКВС, уранові рудники і Долину смерті. Багато із його побратимів уже у кращому світі. А він і досі, ніби то було вчора, чітко пам’ятає дні повстанської юності, коли разом із такими ж, як сам, прагнув кращої долі для України. Хоч і заплатив за це роками таборів, втраченою молодістю й коханням.

1
 
Антон Косюк
Антон Косюк


 

3. КОЛКІВСЬКА РЕСПУБЛІКА СВОБОДИ

 

Колківська народна республіка (кінець квітня–3 листопада 1943 року) – повстанська республіка площею приблизно у 2,5 тисячі квадратних кілометрів, що утворилася у квітні-травні (перші підрозділи УПА ввійшли в Колки 13 травня ) 1943 на визволеній загонами УПА від нацистів території Генеральної округи Волинь-Поділля в районі, який охоплював населені пункти теперішніх Маневицького, Рожищенського, Ківерцівського районів Волинської області, Радивилівського району Рівненської області. Її межі в силу військових обставин змінювалися. Свою назву взяла від містечка Колки, яке було її столицею.

Розповіді про це явище десятки років переказували з вуст в уста очевидці та учасники національно-визвольного руху. Багатьох із них у 1944 році нова окупаційна влада – радянська – переслідувала. Відкриті для дослідників архіви радянських спецслужб сьогодні дають можливість дізнатися більше про Колківську республіку та її творців

Пам'ятник Колківській республіці
Пам'ятник Колківській республіці


 

4. Кенгірський бунтар: історія священника-бандерівця з Волині

 

За біографією отця Омеляна Суничука можна зняти блокбастер та вивчати історію України у ХХ столітті. Його 70 років тому, 20 липня 1949 року, засудили на 25 років концтаборів ГУЛАГу за співпрацю з УПА. Волинянин донедавна був відомим лише як член комітету політичних в’язнів під час Кенгірського повстання політичних в’язнів ГУЛАГу, яке відбулося 16 травня – 26 червня 1954 років в Казахстані.

У часи незалежності був неговірким, адже жив на Полтавщині, де бандерівців згадували в контексті радянської пропаганди як «ворогів народу». Лише сьогодні, завдяки відкритому доступу в Україні до архівів радянських спецслужб, в архіві СБУ Волині знайшлася кримінальна справа щодо Омеляна Суничука – члена ОУН і УПА, священника, політв’язня ГУЛАГу.

Омелян Суничук під час ув'язнення в ГУЛАГу
Омелян Суничук під час ув'язнення в ГУЛАГу


 

5. Співає Мандик Хасман. Історія єврея з Волині, який в УПА боровся з нацистами

 

Єврея Мандика Хасмана (1929-2013) багато років знали під українським ім’ям і прізвищем як Володимира Дмитренка. А на псевдо «Малий» він понад чотири роки був в Українській повстанській армії. До останніх днів свого життя називав себе бандерівцем і пишався тим, що боровся за незалежність України.

Мандик Хасман у формі УПА
Мандик Хасман у формі УПА


 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром