Роботи Михайла Бойчука знищували, не лишаючи навіть ескізів

31 Жовтня 2022, 10:31
Роботи Михайла Бойчука знищували, не лишаючи навіть ескізів 4387
Роботи Михайла Бойчука знищували, не лишаючи навіть ескізів
Поки Європа захоплювалась українським художником-монументалістом, радянська влада присудила його на розстріл.
 
30 жовтня 1882 року, на Тернопільщині, народився видатний митець Михайло Бойчук. Розпочав свій творчий шлях з сільської школи, згодом вивчав мистецтво у Відні, Кракові, Мюнхені. Багато подорожував, досліджував різні художні школи, експонував свої твори в Парижі.
 
Захоплений ідеєю свободи та суспільних змін, повернувся на Батьківщину. З 1917 року жив у Києві. Став одним з професорів-засновників Української державної Академії мистецтв. Творчість Михайла Бойчука стала унікальним явищем у світовому масштабі. 
 
Навколо митця почали гуртуватись молоді художники, яких згодом назвали «бойчукістами». Провідними темами їхньої колективної творчості були селяни, церковний живопис, повернення до національних мотивів – усе це аж ніяк не співпадало з пролетарським духом тогочасної епохи.
 
 
13 липня 1937 року Михайла Бойчука розстріляли. Вслід за ним вбили дружину і майже усіх його учнів, зокрема Василя Седляра, Івана Падалку та Івана Липківського.
 
Монументальні розписи «ворогів народу», які ще вчора прикрашали публічний простір, раптом почали ретельно замальовувати фарбою, називаючи контрреволюційними та такими, що спотворюють соціалістичну дійсність. Роботи художника та його наслідувачів знищували, не лишаючи навіть ескізів. 
 
До нашого часу збереглась лише невелика кількість творів бойчукістів.
 
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024