Як свято українського козацтва стало Днем захисника України

14 Жовтня 2022, 09:00
Ікона «Покрова». Київщина, кін. XVII – поч. XVIII ст. (Національний художній музей України) 3762
Ікона «Покрова». Київщина, кін. XVII – поч. XVIII ст. (Національний художній музей України)

Християни усього світу щороку 14 жовтня святкують Покрову Пресвятої Богородиці. Яка ж історія цього свята.

Покрова – одне з головних духовних свят України

Українці здавна дотримувались певних традицій та обрядів. До початку жовтня закінчувалися усі найважливіші сільськогосподарські роботи. Так, вважалося, що це найблагодатніша пора для весільних гулянь та початку вечорниць. 

Для українців це свято є особливим, адже тісно переплетене з нашою історією. 

День Покрови є одним з головних духовних свят в українців. Його шанують у різних регіонах країни. Віднедавна у цю дату відзначають ще й День захисників та захисниць України. Покрова є і їх покровителькою.

Розберемось, чому день козацтва на Покрову святкують.

День українського козацтва

Козаки шанували Богоматір, адже вона вважалася їхньою покровителькою. Саме на свято Покрови вони проводили свої ради та обирали нових членів старшини. Про це писав французький дипломат Жан-Бенуа Шерер у праці «Аннали Малої Росії, або Історії запорозьких та українських козаків», виданій у 1788 році в Парижі. 

Покрова була важливою для кожного козака.

Ікона «Покрова» з портретом гетьмана Богдана Хмельницького. Київщина, кін. XVII — поч. XVIII ст. (Національний художній музей України)
Ікона «Покрова» з портретом гетьмана Богдана Хмельницького. Київщина, кін. XVII — поч. XVIII ст. (Національний художній музей України)

Святкування дня козацтва щорічно припадає на 14 жовтня, згідно з Указом Президента України від 7 серпня 1999 року. Цьогоріч, свято буде у п'ятницю. Його відзначають різноманітними заходами – влаштовують тематичні фестивалі, патріотичні заходи та виставки у навчальних закладах, музеях та бібліотеках. 

Багато років для українців звичні тези: Покрова – день українського козацтва, День козацтва – 14 жовтня.

Читайте також: Волинянин Андрій Войнаровський був правою рукою гетьмана Івана Мазепи

Зародження Української повстанської армії (УПА)

Цього року, на 14 жовтня припадає також 80-річчя заснування УПА – Української повстанської армії – формації, яка відіграла вагому роль в утвердженні національної ідеї та боротьбі за незалежність. Повстанці є яскравим прикладом самовідданості та жертовності.

Як зазначає Український інститут національної пам'яті, УПА стала продовженням визвольного руху періоду Української революції 1917–1921 років, підпільно-бойової Української військової організації та Організації українських націоналістів. 

Українська повстанська армія була створена в 1942 році. Вона діяла під час Другої світової війни, воюючи спершу з німецькою окупаційною армією. 

Коли нацистський режим знищили, УПА продовжила боротьбу проти ще одного тоталітарного режиму – комуністичного. 

Під час Другої світової війни повстанське підпілля виникло в усіх регіонах України – від Галичини до Криму і Донеччини. 

Читайте також: П'ять текстів про УПА від Район.Історія, які варто прочитати

Бійці УПА, які діяли на Любомльщині в лісі між селами Кіззя та Городно. Фото 1948 року. Джерело: Любомльський краєзнавчий музей
Бійці УПА, які діяли на Любомльщині в лісі між селами Кіззя та Городно. Фото 1948 року. Джерело: Любомльський краєзнавчий музей

Волинь є регіоном де УПА стала на свій бойовий шлях. Так, першим боєм війська став напад боївки Григорія Перегіняка на підрозділ німецької поліції неподалік села Гopoдець Сарненського району.

За даними Українського інституту національної пам'яті, через лави УПА пройшло близько 100 тисяч вояків. 

День захисників і захисниць України

Зі святами Покрови Пресвятої Богородиці та Днем Українського козацтва відзначається й День захисників і захисниць України. Це державне свято України започаткували у 2014 році президентським указом із назвою «День захисника України». 

Чому 14 жовтня День захисника уже не святкують, розберемося далі.

Так, 14 липня 2021 року Верховна Рада перейменувала свято на «День захисників і захисниць України»

Потреба у загальнодержавному святі з метою гідного вшанування захисників та захисниць України постала після російської окупації Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей. 

Заходи святкування «Дня захисника України» (2017)
Заходи святкування «Дня захисника України» (2017)

Унаслідок реакції на російсько-українську війну підсилилися тенденції декомунізації – відмови від радянських символів і свят. Так, президент України Петро Порошенко встановив відзначення цього свята та скасував День захисника Вітчизни, знаного як «День радянської армії і Військово-морського флоту», що відзначали щорічно 23 лютого.

Дата 14 жовтня для Дня захисників і захисниць України є невипадковою. Бійці та бійчині Збройних сил України успадкували найкращі бойові традиції предків та бережуть ім'я кожного, хто віддав життя за незалежність України. 

14 жовтня об'єднує пам'ять усіх захисників минулих поколінь, адже як і в нинішніх умовах українці стоять на захисті найголовнішого – свободи.

За матеріалами Вікіпедії та Українського інституту національної пам'яті

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
24.04.2024