У Львові розповіли як вдалося віднайти останки розстріляних січовиків Карпатської України

24 Березня 2024, 17:52
У Львові розповіли як вдалося віднайти останки розстріляних січовиків Карпатської України 555
У Львові розповіли як вдалося віднайти останки розстріляних січовиків Карпатської України
З нагоди 85-річчя героїчного Чину Карпатської України у Львівському музеї історії релігії відбулася відкрита лекція директора Комунального підприємства «Доля», депутата Львівської обласної ради Святослава Шеремети.
 
Дослідник презентував аудиторії результати багаторічних досліджень місць поховань вояків Карпатської Січі. Про це повідомляє Львівська обласна рада.
 
Святослав Шеремета розпочав з розповіді про події 1939 року, коли на землях Закарпаття проголосили Українську незалежну державу і створено Карпатську Січ. Після окупації Німеччиною Чехословаччини, угорські військові гонведи, захопили Закарпаття, жорстоко розправившись з борцями за українську державність.
 
Частину захоплених в полон січовиків-галичан угорці передали полякам. У березні 1939 року полонених привели на Верецький перевал, де з порушення всіх міжнародних норм, їх катували, а опісля розстріляли в різних місцях. Кількість січовиків, розстріляних на Верецькому перевалі, могла становити від 500 до 600 осіб.
 
Впродовж експедицій 2008-2021 років фахівці Комунального підприємства Львівської обласної ради «Доля» віднайшли три місця поховання вояків Карпатської України, де виявили 22 останки січовиків: 10 воїнів в околиці села Верб'яж; 7 воїнів – на Верецькому перевалі на території села Лази; ще 5 вояків на Ужоцькому перевалі на території села Сянки на Турківщині.
 
У 2016 році на Верецькому перевалі побудували Меморіальний комплекс полеглим січовикам Карпатської України, де перепоховали тіла 22 знайдених Січових Стрільців. Верецький перевал став загальнонаціональним місцем пам'яті, де щороку вшановують загиблих українців.
«Карпатська Україна є надзвичайно вагомою сторінкою української історії. Представники Карпатської Січі загинули, відстоюючи Українську державу. Розстріляні у березневі дні 1939 року січовики заслуговують на увагу і на шану. Ми повинні зробити усе, щоби розшукати усіх героїв. За різними даними січовиків було до 600 осіб. Станом на сьогодні вдалося розшукати тільки 22», – розповів Святослав Шеремета.
Депутат висловив сподівання, що пошуки, які припинилися у зв’язку з повномасштабним вторгенням, вдасться відновити. Однак, за словами Святослава Шеремети, з кожним роком можливостей знайти полеглих січовиків меншає, оскільки помирають старожили, які б могли розповісти про ці події та вказати на місця поховань українських героїв.
 
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024