501 факт з історії України: у Луцьку львівські автори презентували книгу

01 Березня 2024, 18:21
Презентація книги «501 факт, який треба знати… з історії України» 805
Презентація книги «501 факт, який треба знати… з історії України»

У Луцьку відбулася презентація книги «501 факт, який треба знати… з історії України». Автори книги – Андрій та Анна Шиманські – розповіли відвідувачам про те, як створювали рукопис, чому вирішили оминути політичні факти та розвінчання міфів. 

Захід відбувся у четвер, 29 лютого в Окольному замку. Його модерувала керівниця інноваційних проєктів CID Media Group Наталія Пахайчук. На презентації побувала й журналістка Район.Історія.

Наша редакція виступила співорганізатором події.

Презентація. Фото Галини Васенок

Видання стало продовженням серії книг «501 факт…» від «Видавництва Старого Лева». Спочатку історики гадали: відібрати 501 факт – це ж зовсім просто. Поте згодом виявилося, що вони помилялися. Адже написати коротенький факт про значну подію, не пропустивши чогось важливого досить складно.

«Під час роботи над книгою ми постійно згадували слова нашого викладача, про те, що історики повинні прагнути об'єктивності. Але все ж ми люди, які мають свій досвід, тож є суб’єктивними. Ми хотіли записати те, на що не звертають увагу в шкільних підручниках, а саме на історії повсякдення: що їли українці, що одягали, чим займалися у вільний час. Переважно, культура займає лише кілька останніх сторінок розділу у підручниках. І коли вчителі не встигали пройти цю тему, вони залишали її на самостійне опрацювання… Тому у нашій книзі ми іноді жертвували політичними фактами, натомість віддавали перевагу культурі», – сказав Андрій Шиманський. 

Читайте також: Книжка авторки «Район. Історія» увійшла до списку найкращих видань на історичну тематику

Шиманські
Анна та Андрій

книга
Захід

Своєю цільовою аудиторією подружжя визначило школярів та тих, які давно вже вивчали історію у школі, але так і не змогли полюбити цей предмет. Тому Андрій та Анна часто зверталися до своїх дітей, читали їм свої чернетки, і коли ті відповідали, що «надто мудро написано» переписували їх до остаточного схвалення. 

Перш ніж занести історичні відомості про Україну в книгу, вони проходили відбір. Не всі опрацьовані матеріали з’явилися на сторінках видання. Андрій поділився фактом, який так і не увійшов в остаточну версію книги, про що він шкодує. 

Це історія про сусідство Михайла Грушевського та Івана Франка. Письменник мав собак, що часто гарчали чим заважали Грушевському працювати. Історик навіть подав судовий позов на Івана Франка, за невміле слідкування за тваринами та їх утримання. 

Читайте також: Книгу про ОУН та УПА визнали у США «найкращим історичним матеріалом» за 2022-2023 роки

Анна Шиманська
Анна Шиманська

презентація
Слухачі

Робота над книгою почалася ще влітку 2021 року. Видавничі плани про випуск передбачалися на наступне літо. Проте через початок повномасштабного вторгнення процес затягнувся. Андрій та Анна визнають: під час пошуку матеріалів для публікації, й самі знаходили для себе щось невідоме й цікаве. Для Анни відкриттям стали свідчення про перший мусульманський журнал для жінок, який випускали в Криму

За словами Анни, метою публікації науково-популярної книги було зробити історичних персон ближчими до сучасників, аби читати змогли ототожнити їх з собою. 

Наприклад, символ про сивочолого Тараса Шевченка у смушевій шапці, який сидів у казематах, постійно писав і страждав. Адже, він теж мав свої пристрасті, дуже любив мандрувати й гарно погуляти. 

Відвідувачі
Відвідувачка

Наталія Пахайчук
Наталія Пахайчук

Своїм досвідом про важливість просування вивчення історії поділилася й Наталія Пахайчук. 

«Пам’ятаю, як працювала у холдингу, що випускав журнал «Молоко і ферма», «Прибуткове свинарство» та «Агрогроші». Я не знала, що писати про свині і ферми, тому запропонувала видавцю писати історію. Спочатку на мене подивилися дивно, але він погодився. Ніхто не розумів: навіщо мені довірили історичну рубрику в журналі про агробізнес? Але власник холдингу мені сказав: «Людям, що займаються бізнесом, насправді цікаво, як формувався кооператив, у чому проявляється наша ідентичність». І приємно було дізнатися, що передплатники журналу завжди починали читання саме з цієї рубрики», – додала Наталія.

Читайте також: «Кассандру» Лесі Українки видали грузинською мовою

Автографсесія
Автографсесія

презентація
Презентація

Під час презентації книги, відвідувачі виголошували свої думки про історичні події та згадували свої найцікавіші факти. 

Фото Галини ВАСЕНОК

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024