В Іспанії поліція конфіскувала «скіфське золото», яке викрали з України

23 Жовтня 2023, 18:00
В Іспанії поліція конфіскувала скіфське золото, яке викрали з України 988
В Іспанії поліція конфіскувала скіфське золото, яке викрали з України

Влада Іспанії вилучила старовинні скіфські прикраси вартістю 60 мільйонів євро, які, за їхніми словами, були викрадені з України. 

Операцію проводили за участю Служби безпеки України. Про це пише BBC News Україна.

У поліції розповіли, що 11 старовинних золотих речей вивезли з України у 2016 році для перепродажу в Іспанії. Браслети, намиста та сережки VIII-IV століть до нашої ери мали підроблені документи про належність Українській православній церкві.

Огляд прикрас на відео можна подивитись тут.

Іспанські агенти заарештували п'ятьох осіб (троє громадян Іспанії та двоє громадян України), таким чином ліквідувавши злочинну мережу, спрямовану на вивезення культурних цінностей з України. Вилучені предмети – золоті прикраси великої історичної та економічної цінності – вкрали та незаконно вивезли. Їх збиралися продати в Мадриді.

Перші розслідування почалися, коли агенти дізналися, що серію золотих прикрас, які мають велику історичну та економічну цінність в Україні, продає громадянин цієї держави, який проживає в Мадриді.

«Це предмети, які не можна продати через звичайні законні канали, наприклад через аукціонні кімнати. З цієї причини коштовності включили до капіталу різних комерційних компаній, створених спеціально, щоб надати їм законного вигляду та таким чином полегшити їх комерціалізацію групою інвесторів», – йдеться у заяві поліції.

Для того, щоб відбілити походження прикрас, до них додали документи українською, англійською та іспанською мовами, які підтверджували їхню приналежність до Української Православної Церкви. При цьому зловмисники передали право розпоряджатися прикрасами головному підозрюваному у справі – православному священику, який живе в Мадриді.

У коментарі ВВС Україна голова синодального інформаційного відділу УПЦ (донедавна Московського патріархату) митрополит Климент повідомив, що «в Мадриді в УПЦ немає парафії і священики УПЦ там не проживають. Принаймні ті, що звершують місію в Іспанії».

Перший артефакт слідчі вилучили в 2021 році. Це був золотий пояс із головами баранів, який зберігали в сейфі в Мадриді, і який головний підозрюваний продав мадридському бізнесмену. Саме з цього моменту та після численних зусиль поліції агенти підтвердили, що у підозрюваних є інші предмети з подібними характеристиками.

Співпраця зі Службою безпеки України дозволила відслідкувати вилучений пояс, а також кілька інших експонатів, які презентували на виставці, що відбувалась в одному з музеїв у Києві з 2009 по 2013 роки.

Усі предмети, які належать до скіфської культури VIII-IV століть до нашої ери, вивчаються в Національному археологічному музеї та в Інституті культурної спадщини Іспанії.

Читайте також:

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024