«Скіфське золото» повернуть Україні після вирішення питання з оплатою за зберігання

06 Вересня 2023, 15:02
«Скіфське золото» повернуть Україні після вирішення питання з оплатою за зберігання 851
«Скіфське золото» повернуть Україні після вирішення питання з оплатою за зберігання

Влітку Верховний суд Нідерландів остаточно зобов'язав музей Алларда Пірсона передати кримські артефакти Києву. На даний момент вже ведеться підготовка до транспортування «Скіфського золота» в Україну. 

Проте їх відправлять після вирішення питання з оплатою за багаторічне зберігання експонатів. Про це Суспільному Крим розповіли в Національному музеї історії України, де чекають на повернення експонатів.

«Ця сума на момент ухвалення рішення Верховним судом Амстердаму складала 128 тисяч євро. Передумови, які необхідно виконати або заплатити, або провести перемовини, укласти мирову угоду де, можливо, Нідерланди приймуть рішення, щодо прощення цього боргу. Але це також має бути процедурно оформленно у вигляді мирової угоди, яку затвердять всі сторони», – розповіла завідувачка філії скарбниці Національного музею історії України Наталія Панченко.

Вона також зазначила, що ще необхідно перевірити та здійснити реставрацію предметів, бо невідомо в якому стані вони перебувають сьогодні.

«Вони ці роки були в ящиках. Невідомо в якому стані вони перебувають сьогодні. Нам відомо, що Кримські музеї вивозили на виставку речі ненайкращої збереженості, там уже були певні процеси, які потребували втручання реставраторів. І їх стан міг погіршитись за роки зберігання», – розповіла Наталія Панченко.

Що таке «скіфське золото»

Ще влітку 2013-го кримська експозиція «Скіфського золота» вирушила на гастролі по музеях Європи. 6 лютого 2014 року у музеї Алларда Пірсона у Нідерландах відкрилася експозиція "Крим — золотий острів в Чорному морі", присвячена готам, сарматам та скіфам. Її створили п'ять українських музеїв:

  • Музей історичних коштовностей України (філія Національного музею історії України, Київ);
  • Центральний музей Тавриди (Сімферополь);
  • Бахчисарайський історико-культурний заповідник;
  • Керченський історико-археологічний заповідник;
  • Національний заповідник «Херсонес Таврійський».

Виставка складалася з 584 експонатів страховою вартістю під 13 млн євро (11,4 млн євро – київська частина, 1,4 млн євро – кримська частина). Через те, що в березні 2014 року Росія окупувала Крим, в Україну повернулися лише експонати з київського музею. Речі з кримських музеїв залишалися у Нідерландах.

Згодом Росія заявила свої права на Кримські скарби. Утім в договорі про виставку було вказано, що власником експонатів є Україна. Окупаційна влада почала багаторічну судову тяганину.

9 червня стало відомо, що після 10 років судових розглядів Верховний суд Нідерландів зобов’язав музей Алларда Пірсона передати Національному музею історії України експонати з виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі».

Читайте також: В Україні підготували до друку книгу про золоту скіфську пектораль

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024