Верховний суд Нідерландів затвердив рішення повернути «скіфське золото» Україні

09 Червня 2023, 14:22
Верховний суд Нідерландів затвердив рішення повернути «скіфське золото» Україні 360
Верховний суд Нідерландів затвердив рішення повернути «скіфське золото» Україні

Верховний суд Нідерландів оприлюднив рішення у справі про повернення експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» Україні в рамках касаційного провадження.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

Після майже 10 років судового розгляду Верховний суд Нідерландів повністю відмовив у касаційній скарзі кримських музеїв і залишив у силі рішення апеляції, яким було задоволено позовні вимоги України. Верховний суд, зокрема, постановив, що держава Україна має законний інтерес у захисті своєї культурної спадщини. 

«Рішення Верховного Суду поставило крапку в цій суперечці. Музей Алларда Пірсона має передати мистецькі цінності державі Україна, а не кримським музеям», – йдеться у рішенні.

Таким чином, суд зобов’язав музей Алларда Пірсона передати Національному музею історії України музейні експонати з виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі».

Нагадаємо, 26 січня 2022 року російські музеї з тимчасово окупованого Криму подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама від 26 жовтня 2021 року щодо повернення колекції «скіфського золота» Україні.

Над поверненням експонатів в Україну з 2014 року працювали Міністерство юстицій, Міністерство культури та інформаційної політики, Міністерство закордонних справ, адвокати нідерландської фірми Bergh Stoop & Sanders та українського адвокатського об’єднання «Сергій Козьяков та Партнери».

Виставка проходила у музеї Алларда Пірсона в Амстердамі, де і зберігалися експонати до завершення судової справи. 

Це музейні експонати з 4-х кримських музеїв, зокрема: 132 музейні предмети з колекції Центрального музею Тавриди, 190 предметів з Керченського історико-культурного заповідника, 28 предметів з Національного заповідника «Херсонес Таврійський» і 215 предметів з Бахчисарайського історико-культурного заповідника.

Читайте  також: Росіяни вивезли в Крим експонати «Кам’яної могили»

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024