«Сімейний альбом»: у Музеї Голодомору відзняли останні сцени документальної стрічки

06 Жовтня 2023, 18:00
«Сімейний альбом»: у Музеї Голодомору відзняли останні сцени документальної стрічки 763
«Сімейний альбом»: у Музеї Голодомору відзняли останні сцени документальної стрічки

Відзняли останні сцени документальної стрічки «Сімейний альбом» виробництва компанії Good Morning Films, режисерка – Maрина Tкaчук, продюсер – Андрій Корнієнко.

Задля зйомок фільму знімальна група побувала у Великобританії, Австрії, а також на Харківщині – усього за півтора кілометра від кордону з росією. Про це повідомили на сайті Національного музею Голодомору-геноциду.

Для участі в проєкті в Україну спеціально приїхала Самара Пірс, праонука австрійського інженера Александра Вінербергера, автора відомих фотознімків про Голодомор.

Читайте також: До українського музею передали австрійську брошуру 1934 року зі світлинами про Голодомор

У центрі сюжету стрічки – події минулого і сучасного, які повсякчас переплітаються. Влітку 1933 року, під час роботи інженером на одному з підприємств Харкова, Александр Вінербергер таємно, використовуючи спеціальне обладнання, зробив серію фотосвідчень про Голодомор. 

Згодом на основі цих знімків він уклав так званий червоний альбом, який сьогодні зберігається в родині. Через 90 років його праонука Самара Пірс, фотографка за фахом, повернулася до Харкова, щоб зробити фото міста, яке з першого дня повномасштабної війни перебуває під російськими обстрілами. 

Читайте також: Він фотографував Голодомор у Херсоні. Історія життя Гавриїла Раппепорта та його разючі фото

Самара знайшла місця, які фотографував її прадід Алекс, почула розповіді ще живих свідків Голодомору, а також зустріла людей, чиї життя знову руйнує росія. 

Вона записала їхні свідчення та зробить власний фотоальбом, щоб зафіксувати докази нового геноциду українців та розповісти про це всьому світу.  Так, як колись це намагався зробити її прадід, але, на жаль, не був почутий. 

Мова кіно є зрозумілою в усьому світі, тому це вдала ідея – розповісти іноземцям про події минулого і сучасного через фільм, вважає Самара Пірс.

«Для мене велика честь бути частиною фільму. Команда, з якою я працюю, дуже досвідчена і професійна. Я переконана, що це допоможе людям поза межами України краще зрозуміти, що таке Голодомор і чому він стався, а також приверне увагу до тих подій, які відбуваються сьогодні. Україна має бути почутою в світі та отримати необхідну допомогу. І я готова бути її голосом. Бо люблю Україну так, ніби це моя власна країна», – розповіла Самара Пірс.

Музей Голодомору є партнером цього проєкту та надає знімальній команді наукову та консультаційну допомогу. Також у зйомках стрічки взяли участь працівники музею: в. о. генерального директора Леся Гасиджак, завідувачка виставково-експозиційного відділу Яна Гринько і провідна наукова співробітниця Наталя Романець.

Презентацію фільму приурочили до 90-х роковин Голодомору.

Читайте також: «В глечику було спригорща зерна. Забрали з того глечика і висипали», – спогади свідка Голодомору Євгена Парчака

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024