ЮНЕСКО та Інтерпол планують створити віртуальний музей викрадених культурних артефактів

06 Жовтня 2023, 15:24
ЮНЕСКО та Інтерпол планують створити віртуальний музей викрадених культурних артефактів 546
ЮНЕСКО та Інтерпол планують створити віртуальний музей викрадених культурних артефактів
 
ЮНЕСКО спільно з Інтерполом планують створити перший у світі віртуальний музей викрадених культурних цінностей.
 
Про це повідомляє Укрінформ.
 

Віртуальний музей вартістю 2,5 мільйона доларів, розробили спільно з міжнародною поліцейською організацією Інтерпол, чия база даних культурних цінностей, викрадених з музеїв, колекцій та археологічних розкопок по всьому світу, налічує понад 52 000 артефактів. Його планують відкрити у 2025 році.

За даними американської неурядової організації Antiquities Coalition, серед найбільш значущих зниклих артефактів –алебастровий напис ІІІ століття, викрадений з храму Аввам в Ємені між 2009 і 2011 роками. 

Також до цього списку входять: рельєф зі слонової кістки VII століття до н.е. із зображенням лева, що нападає на нубійця, викрадений з Багдадського музею в 2003 році; зелена кам'яна маска, викрадена в 1970-х роках з поселення майя в Ріо-Асуль, Гватемала; статуетка Вараха V-VI ст., викрадена з храмового комплексу в індійському Раджастані в 1988 році.

«Це об'єкти, які існують фізично, але ми не знаємо, де вони знаходяться», – сказав заступник генерального директора організації з питань культури Ернесто Оттоне.

За його словами, хоча проєктування та створення віртуального музею було складною справою, найбільш трудомістким завданням було створення масштабованих 3D-зображень артефактів, для багатьох з яких не існує жодних фізичних записів, окрім невеликих чорно-білих фотографій.

За словами Оттоне, мета музею «допомогти повернути викрадені об'єкти і сприяти репатріації культурних цінностей загалом». А кінцевою метою музею має бути його власне зникнення.

«Це протилежність звичайному музею, колекція якого продовжуватиме розширюватися. У цьому випадку ми сподіваємося, що колекція буде зменшуватися, оскільки експонати повертатимуться один за одним», – зазначив він.

 Читайте також: 

 
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024