В Україні відбудеться фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки»

04 Вересня 2023, 17:20
Олеський замок. Фото: Андрій Чуяшенко 1796
Олеський замок. Фото: Андрій Чуяшенко

З 1 по 31 жовтня в Україні відбудеться «Вікі любить пам’ятки» 2023 — найбільший фотоконкурс об’єктів української культурної спадщини. Цьогоріч він пройде вже дванадцятий раз. Метою кампанії є зібрати світлини всіх пам’яток нерухомої культурної спадщини України для ілюстрування статей у Вікіпедії.

Про це йдеться на сайті фотоконкурсу.

Участь у конкурсі можуть узяти всі охочі. Для цього протягом жовтня слід завантажувати на Вікісховище роботи власного авторства, послуговуючись конкурсними списками пам’яток. З безпекових міркувань завантажувати можна лише світлини та відео, що були зроблені до 30 червня 2023 року (включно). 

Конкурсні списки складаються з понад 95 тисяч пам’яток нерухомої історико-культурної спадщини з усіх регіонів України. За попередні роки понад три тисячі учасників та учасниць завантажили 366 тисяч світлин майже 40 тисяч об’єктів культурної спадщини — культових споруд, будинків, палаців. 

Проте більша частина культурної спадщини України все ще не має своїх світлин для Вікіпедії. Конкурс «Вікі любить пам’ятки» має на меті це виправити. 

Конкурс є вкрай важливим, оскільки через широкомасштабне вторгнення Росії в Україну сотні пам’яток були зруйновані й багато з них не підлягають відновленню. Кожна світлина має цінність, адже зберігає пам‘ять про культурну спадщину України, її неповторність.

«Ми довго зважувалися чи проводити конкурс цього року і в якому форматі. Важливо документувати нашу культурну спадщину, а зараз – і її руйнацію від російських ракет. Проте не хотілося б заохочувати учасників робити фотографії саме під час конкурсу – тут можливі і персональні ризики для фотографів, і загрози для національної безпеки. Тож приймаємо лише фото та відео зроблені до 30 червня 2023 року. Ми сподіваємося, що конкурс спонукатиме учасників і переглядати власні фото- та відеоархіви, адже як виглядала пам’ятка колись – теж важливо, а особливо важливо – якщо цієї пам’ятки вже немає…» – зазначила членкиня організаційного комітету, прессекретарка ГО «Вікімедіа Україна» Ольга Мілянович.

Переможці конкурсу отримають цінні призи від організаторів — громадської організації «Вікімедіа Україна». У конкурсі традиційно відзначать авторів та авторок найкращих фотографій конкурсу, найкращих фото у кожному з регіонів України.

Найактивніших учасників та учасниць, переможців спеціальних номінацій оголосять пізніше. Окремою номінацією відзначатимуться автори, що вперше беруть участь у конкурсі.

Як взяти участь – читайте на сайті конкурсу. Детальніше із регламентом конкурсу можна ознайомитися за посиланням.

Читайте також: 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024