Визначили 10 найкращих світлин пам'яток України 2022 року

18 Квітня 2023, 13:39
Олеський замок 1657
Олеський замок

Обрали 10 найкращих світлин культурної спадщини України за результатами української частини міжнародного конкурсу «Вікі любить пам’ятки». У 2022 році учасники та учасниці кампанії завантажили для Вікіпедії майже 14 тисяч зображень памʼяток культури України, із них експертне журі обрало 10 переможців. 

У 2022 році українська частина конкурсу проходила з 1 по 31 жовтня. До неї долучилися 292 учасників та учасниць, які завантажили 13 982 світлин українських памʼяток. За кількістю світлин Україна посіла четверте місце серед 39 країн-учасниць. Про це йдеться на сайті фотоконкурсу.

У звʼязку з воєнним станом в Україні, участь у конкурсі могли брати лише фотографії, що були зняті до 23 лютого 2022 року включно. Таке обмеження встановили організатори, щоб не наражати учасників на небезпеку, а конкурсні світлини не відображали сучасного стану памʼяток і не могли випадково розкрити інформацію, що може зашкодити національній безпеці.

«Конкурсні списки “Вікі любить пам’ятки” у Вікіпедії залишаються найбільшою відкритою базою офіційних об’єктів нерухомої культурної спадщини України. Зараз ці списки налічують понад 95 тисяч позицій. За 10 років конкурсу в Україні вдалося отримати у вільному доступі майже 366 тисяч фотографій 39,6 тисяч українських памʼяток. Документування нашої культурної спадщини є як ніколи актуальним під час повномасштабної війни, коли памʼятки культури та архітектури України постійно перебувають під загрозою знищення», — зазначив член організаційного комітету конкурсу, голова Правління ГО «Вікімедіа Україна» Ілля Корнійко.

У 2022 році національні переможці вперше не брали участі у міжнародному етапі конкурсу «Вікі любить пам’ятки», адже всупереч запиту українського організаційного комітету міжнародні організатори допустили до міжнародного оцінювання світлини пам’яток культурної спадщини з Росії. 

Для української команди участь на міжнародному етапі країни-терориста, яка систематично руйнує та викрадає українські пам’ятки культури, архітектури, археології, є неприпустима.

Найкращою світлиною «Вікі любить пам’ятки» у 2022 році стала фотографія Сергія Орлика із зображенням «японського» манежу Деркульського кінного заводу у селі Данилівка Луганської області. Також ця робота отримала перемогу у номінації «Найкраще фото Луганської області» та відзнаку «Якісне фото маловідомої пам’ятки» від ГО «Україна Інкогніта».

Читайте також: Фото пам'яток Волині та Рівненщини увійшли у топ-125 найкращих у рамках конкурсу

Срібним призером конкурсу стала світлина Сергія Рижкова із зображенням Червоногородського замку у селі Нирків Тернопільської області. Ця ж робота перемогла у номінації «Найкраще фото Тернопільської області».

Бронзову відзнаку конкурсу посіло зображення каплиці Боїмів у Львові, авторства Вадима Постернака. Це ж фото відзначили як «Найкраще фото Львівської області».

Читайте також: «Вікі любить пам’ятки»: обрали найкращі світлини в номінації «Фотоплівка»

На четвертому місці — зображення будинку Польського магістрату у Кам'янці-Подільському авторства Андрія Чуяшенка. Цей знімок також став «Найкращим фото Хмельницької області» за балами журі.

Пʼяту позицію зайняла світлина теж авторства Андрія Чуяшенка із зображенням замку Даниловичів у селищі міського типу Олесько Львівської області.

Читайте також: «Вікі любить пам’ятки»: обрали призерів номінації за найбільшу кількість фото

Шосте місце у зображення Тринітарського костьолу та дзвіниці у Кам’янці-Подільському авторства Сергія Зиська.

На сьомому місці робота Юрія Петруняка із зображенням палацу у Підгірцях Львівської області.

Восьме місце позицію зайняло зображення замку князів Острозьких-Любомирських у Дубні авторства Олександра Харвата. Ця ж робота перемогла у номінації «Найкраще фото Рівненської області».

Читайте також: Світлина руїн замку в Губкові отримала відзнаку «Якісне фото маловідомої пам’ятки»

Девʼяте місце у світлини Олександра Мальона із зображенням церква Усікновення голови Іоанна Предтечі у селі Іванове. Цей знімок також став «Найкращим фото Одеської області».

Заключним призером конкурсу «Вікі любить пам’ятки» 2022 стала ще одна фотографія авторства Сергія Рижкова із зображенням театру опери та балету імені Соломії Крушельницької у Львові.

Варто зазначити, що переможців спецномінації «Єврейська спадщина» (2021, 2022) та «Аерофото» (2021) оголосять найближчим часом. 

Читайте також: Обрали найкращі відео культурної спадщини України 2022 року

Довідково: 

«Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) — найбільший у світі фотоконкурс пам’яток культурної спадщини для ілюстрування Вікіпедії. Він зародився у Нідерландах в 2010 році, а в Україні цей щорічно конкурс проводиться починаючи з 2012 року.

Коментар
28/03/2024 Середа
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром