У «Софії Київській» запобігли руйнуванню через перезволоження фундаментів та стін

03 Вересня 2023, 14:22
У «Софії Київській» запобігли руйнуванню через перезволоження фундаментів та стін 796
У «Софії Київській» запобігли руйнуванню через перезволоження фундаментів та стін

У Національному заповіднику «Софія Київська» відбулась робоча зустріч т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва, генерального директора Заповідника Нелі Куковальської та представників швейцарської компанії «Біодрай».

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

Представники компанії «Біодрай» за допомогою інноваційних технологій забезпечили захист собору «Софії Київської» та решти будівель ансамблю від руйнівних наслідків перезволоження фундаментів та стін.

Читайте також: У Києво-Печерській лаврі розпочалося 3D-сканування церкви ХІІ століття

У 2020 році завдяки допомозі меценатів придбали швейцарські інноваційні системи осушення стін «Біодрай». Система за своєю суттю – це невелика пасивна антена, прикріплена до стіни. Після її встановлення надлишкова вода повертається назад у ґрунт. 

По всьому світу встановлено понад 4500 таких системи у понад 20-ти країнах, серед яких Швейцарія, Великобританія, Італія, Чехія та Канада.

Читайте також: На Хустщині реставрують дерев'яну готичну церкву

Завдяки використанню системи за невеликий час на найвизначнішій пам’ятці України вдалося зупинити фізичну деградацію на молекулярному рівні та запобігти руйнуванню несучих частин, викликаних надмірною вологістю, і привести її до природного стану. 

Після огляду документальних звітів, Ростислав Карандєєв разом з присутніми оглянув стан собору. 

«Збереження культурної спадщини - один з головних наших пріоритетів. І це стосується не лише руйнувань, яких зазнають пам'ятки культури внаслідок злочинних ракетних ударів рф, але через вплив природних чинників, зокрема вологість споруд. Тому ми будемо залучати досвід провідних світових компаній  та впроваджувати найсучасніші технології у цій сфері задля збереження нашої культурної спадщини», – зазначив т.в.о. Міністра.

Під час зустрічі також йшлося про вирішення проблем перезволоження фондосховищ для безпечного збереження евакуйованих колекцій, убезпечення невід’ємних елементів та збільшення стійкості будівель до вибухових хвиль або вібрацій. 

Сьогодні цього нагально потребують велика кількість музейних, архівних та культурних інституцій. З метою вирішення цієї проблеми ініціювали т «1000 років вперед. Культурна спадщина». 

Його підтримали ключові діячі, спеціалісти та експерти в сфері управління та збереження культурної спадщини. 

Читайте такожВ Острозі створюють віртуальний музей іконопису

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024