Рівненська дослідниця зібрала близько 15 тисяч фотографій з історії міста

12 Липня 2023, 17:15
Галина Данильчук 813
Галина Данильчук
В Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася зустріч із багаторічною співробітницею музею, дослідницею історії Рівного Галиною Данильчук
 
У середу, 12 липня, охочі почути найновіші напрацювання дослідниці у справі вивчення минувшини Рівного зібралися на зустрічі. Про це повідомили в музеї. 
 
Тривала та кропітка праця Галини Данильчук зі збору матеріалів про рівненську минувшину знайшла своє відображення у двох книгах під спільною назвою «Рівне у долях його мешканців», а також – у цілій серії краєзнавчих публікацій.
 
За довгі роки інтерв’ювання місцевих довгожителів, людей з вражаючими долями, жінці вдалося зібрати величезний масив безцінної інформації. Записана на папері, аудіо- та відеоносіях, збережена у формі світлин – ця інформація зберігатиме пам’ять про рівненську старовину для багатьох поколінь наших нащадків.
 
Кількість фотографій, які зібрала Галина Данильчук, сягає близько 15 тисяч. Невеличкою частиною цієї колекції вона  поділилася із присутніми на заході, детально розповідаючи історію автора кожного із представлених фото.
«Галина Данильчук розповіла гостям музею захоплюючи історії рівнян із дійсно вражаючими долями. Мова йшла, зокрема, про талановитого вчителя, художника-різьбяра, співака та автора пісень Лева Ільчука, колишню головну лікарку Станції переливання крові Галину Борецьку, уроженку Обарова, що прожила уже майже 100 років, із яких 10 мужньо зносила ув’язнення в радянських таборах Килину Боярську, поетесу і театральну діячку, засновницю літературного об’єднання «Поетарх» Тетяну Горбукову, останнього настоятеля Свято-Воскресенського собору до його закриття комуністами Григорія Коршуна, учаснику оркестру Війська Польського під час Другої світової війни Павла Козака, колишню солістку Заслуженого самодіяльного ансамблю танцю України «Полісянка» Наталію Каманіну та багатьох інших», – йдеться на сайті музею.
Відвідувачі мали можливість побачити унікальні та цікаві світлини найрізноманітніших куточків Рівного, сцен із життя його мешканців, що демонструють минувшину з нового ракурсу.
 
Галина Данильчук висловлює окрему вдячність співробітникам та керівництву рівненських архівів, директорці Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки Валентині Ярощук за надану допомогу у зборі інформації.
 
 
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024