Краєзнавиці із Рівного присвоїли премію імені Ігоря Свєшнікова

13 Квітня 2021, 15:03
Галина Данильчук 1802 Джерело: Фото Олександра Харвата
Галина Данильчук

У Рівному відбулося засідання комітету із присвоєння премії імені Ігоря Свєшнікова в галузі охорони культурної спадщини. Рішенням комітету відзначили авторку книг «Рівне у долях його мешканців», співавторку видання «Рівне на межі тисячоліть», старшу наукову співробітницю Рівненського обласного краєзнавчого музею Галину Данильчук.

Про це повідомили на сайті Рівненської обланої ради.

Краєзнавиця багато років досліджує історію Рівного та його мешканців. До початку пандемії, Галина Данильчук з однодумцями щороку організовувала в Рівному унікальну подію «Свято однієї вулиці».

Читайте також: Інтелектуальний образ громади: як у Ківерцях змінюється місцевий музей

Галина Данильчук
Галина Данильчук

Вона також є активною учасницею загальноукраїнського заходу «Музейні гостини» – свята, яке упродовж багатьох років організовує Рівненський обласний краєзнавчий музей до Міжнародного дня музеїв.

Окремою сторінкою професійної біографії Галини Данильчук є краєзнавчі читання «Згадаймо разом». Упродовж останніх десяти років краєзнавиця займається пошуком та популяризацією матеріалів про життя та діяльність родини травознавців Носалів.

Читайте також: Рушники з тризубами, столітні вишиванки, бамбетель-сховок: чим дивує музей у Литовежі

За її ініціативи 2001 року в Рівному встановили пам’ятний знак Михайлові Носалю, а в 2004 році йому присвоїли звання «Почесний громадянин Рівного».

Галина Данильчук є ініціатором та співавторкою програми «Місторія», яка виходила на ТРК «Рівне 1», ведучою авторської програми «Піша прогулянка містом» на радіо «Ритм».

Сергій Свисталюк та Алла Черній
Сергій Свисталюк та Алла Черній

Читайте також: У Рівненський краєзнавчий музей повернули тисячолітнього меча

«Ми підтримуємо рішення колективу нашого музею, який висунув кандидатуру  Галини Данильчук на присвоєння премії імені Ігоря Свєшнікова. Адже завдяки ентузіазму пані Галини багато поколінь рівнян знатимуть історію свого міста. А що може бути цінніше, ніж пам’ять про визначних людей, знакові місця та події»,– зауважив перший заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк, який очолює Комітет із присвоєння премії імені Ігоря Свєшнікова.

Леонід Кічатий – директор Державного історико-культурного заповідника м. Дубно та Олександр Булига – директор Рівненського обласного краєзнавчого музею
Леонід Кічатий – директор Державного історико-культурного заповідника м. Дубно та Олександр Булига – директор Рівненського обласного краєзнавчого музею

Нагадаємо, що премія імені Ігоря Свєшнікова – відомого вченого, доктора історичних наук, дослідника Поля Берестецької Битви, вручається щорічно з 2006 року за значні досягнення в галузі охорони культурної спадщини Рівного та області. 

Микола Манько – директор Державного історико-культурного заповідника м. Острог
Микола Манько – директор Державного історико-культурного заповідника м. Острог

Минулого року цю премію присвоїли Юрію Пшеничному – завідувачу відділу історії Державного історико-культурного заповідника міста Дубно.

Читайте також: Археологія дозволяє зазирнути у таємниці життя: Юрій Пшеничний розповів, як обрав професію

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024