Презентували шість грантових проєктів, які цьогоріч стартують в Острозі

07 Липня 2023, 17:58
Презентація грантового проєкту 991
Презентація грантового проєкту

Історико-мистецькі проєкти створять за підтримки Українського Культурного Фонду.

У п'ятницю 7 липня в Рівному, на базі готелю Reikartz Бергшлосс, відбулася презентація шести грантових проєктів. Про це Район.Історія повідомили організатори.

Реалізують проєкти команди чотирьох організацій – ГО «Студія розвитку туристичного іміджу малих міст» (Town Image Studio), ГО «Рівненська Горинь», МБФ «Відродження Острозької академії» та ГО «Братство імені князів Острозьких». Культурні ініціативи цих організацій отримали високі рейтингові позиції в межах трьох грантових програм УКФ: «Культурна спадщина», «Культура. Регіони», «Відновлення культурно-мистецької діяльності».

Загальна сума залучених коштів на розвиток і збереження історичної та культурної спадщини у рамках реалізації проєктів складає понад 4 мільйони гривень. 

Для громадськості та журналістів команди почергово представляли свої ініціативи. Модерувала захід проєктна менеджерка Town Image Studio Олеся Гощук.

Проєкт «Острозька іконописна майстерня: віртуальний музей» презентував Андрій Брижук, заступник директора з наукової робити КЗ «Державний історико-культурний заповідник м. Острог» та співзасновник ГО «Братство імені князів Острозьких».

Цей проєкт покликаний показати багатогранність розвитку українського мистецтва для широкої аудиторії, сформувати в неї розуміння процесу розвитку локальної іконописної справи в контексті української культури. 

Віртуальний музей демонструватиме твори Острозької іконописної майстерні, що вирізняються емоційністю зображених: усміхнені, життєрадісні та доброзичливі обличчя святих, які в науково-популярній літературі описані як «святі, що посміхаються». 

Роботи невідомого острозького майстра є яскравим зразком локального колориту українського бароко. Проєкт реалізується в рамках програми «Культура. Регіони» і є віртуальним втіленням «Експозиції Острозька іконописна майстерня»  з розширеним переліком творів та новими технологіями інтерпретації спадщини.

Читайте також: В Острозькому замку відкрили інтерактивну виставку ікон святих, що посміхаються

«Оцифрування і каталогізація кириличних стародруків колекції Державного історико-культурного заповідника м. Острог» – це ще один переможний проєкт ГО «Братства імені князів Острозьких», який також презентував присутнім Андрій Брижук.

Цей проєкт отримав грантову підтримку в програмі «Культурна спадщина». Він покликаний надати рівний доступ до книжкової спадщини України, яка зберігається в Державному історико-культурному заповіднику м. Острога (ДІКЗО). 

В рамках проєкту створять відкритий та з вільним доступом каталог цифрових копій 40 найцінніших кириличних стародруків з колекції установи — видань Острозької, Львівської, Почаївської та Київської друкарень XVI-XVIII століть, які демонструють самобутність українського книжкового мистецтва та багатогранність духовної культури українців.

Про проєкт «Цифровізація мистецьких колекцій Музею історії Національного університету Острозька академія» розповідали викладачка кафедри філософії та культурного менеджменту НаУОА, керівниця проєкту Ольга Шляхова та директорка музею, наукова консультантка проєкту Анастасія Хеленюк.

Реалізація проєкту передбачає створення трьох віртуальних колекцій шляхом оцифрування 108 експонатів (скульптура та живопис) із трьох мистецьких зібрань Музею історії НаУОА. Усі відібрані зібрання будуть науково опрацьовані, каталогізовані та розміщені у форматі інтерактивних онлайн-галерей на сайті Музею історії НаУОА. 

Так, поруч зі збереженням та удоступненням колекцій в умовах війни, команда проєкту поставила за мету актуалізувати та популяризувати творчість відомих українських митців, в тому чисті з діаспори, як невіддільної частини української націєтворчої культурної спадщини ХХ століття.

Читайте також: Рівненський краєзнавчий музей оцифрував видання XVIII століття

Відтак онлайн-галереї, білінгво каталоги, відеолекції, набори листівок із зображеннями мистецьких шедеврів українських майстрів Петра Капшученка, Міртали Пилипенко, Володимира Овсійчука покликані розкрити глибокий зміст та естетику української культури, її колорит та особливості. Її Світ, за який вона зараз бореться.

Втілення задуманого стало можливим завдяки фінансовій підтримці УКФ в рамках програми «Культурна спадщина», ЛОТу «Диджиталізація».

Співзасновник та керівник ГО «Студія розвитку туристичного іміджу малих міст» (Town Image Studio) Андрій Малюський презентував креативний задум ще одного переможного проєкту «Анімаційна історія князів Острозьких».

Цей проєкт вирізняється тим, що отримав фінансування у програмі УКФ «Відновлення культурно-мистецької діяльності». Це означає, що креативний підхід до роботи та історії вітається. Так, команда проєкту створить серію із 7 анімаційних відео про різні аспекти історії та культурного надбання князів Острозьких. 

Історичну атмосферу реконструюють за допомогою цифрових технологій. Проєкт сприятиме розвитку туристичного потенціалу міста та, завдяки онлайн формату, буде популярний серед широкої аудиторії як в Україні, так і за кордоном. Серію відео розмісять на сайті «Віртуального музею спадщини князів Острозьких». Це стане логічним продовженням ряду ініціатив з популяризації культурної спадщини княжого роду.

Читайте також: На Рівненщині створили віртуальний рухомий пам'ятник князя Острозького

Про наступний проєкт ГО «Студія розвитку туристичного іміджу малих міст» (Town Image Studio) під назвою «Центр культурних креативних індустрій», що отримав грантову підтримку у програмі «Культура.Регіони», розповідає модераторка події Олеся Гощук.

У рамках проєкту створять Центр культурних креативних індустрій в місті Острог Рівненської області, яке є освітнім та культурним осередком регіону. Діяльність Центру сприятиме здобуттю неформальної освіти в різних галузях креативних індустрій серед молоді з усіх регіонів України, які планують працювати над розробкою інноваційних культурних продуктів. 

Завдяки роботі Центру вдасться створити нові можливості для розвитку та працевлаштування молоді, в тому числі ВПО, а також сприяти продукуванню нових культурних послуг та продуктів як для Острога, так і для інших міст та регіонів України. 

У рамках проєкту проведуть серію навчальних тренінгів з вивчення відеографії, оцифрування, 3D дизайну, 3D друку та інших тем, а також організують креативний хакатон для молоді з різних регіонів України.

Крайньою в рамках заходу була презентація проєкту «Місця пам’яті про УПА: каталог пам’яток історії на Рівненщині» від ГО «Рівненська Горинь».

Керівник проєкту, голова ГО «Рівненська Горинь», заступник директора Центру національно-патріотичного виховання, туризму, краєзнавства учнівської молоді Олександр Денисюк розповів, що проєкт «Місця пам’яті про УПА: каталог пам’яток історії на Рівненщині».

Стартує він на Острожчині, однак охопить всю Рівненщину. Проєкт має на меті зібрати та систематизувати локальні комеморативні практики (спосіб вшанування пам'яті у громадах) про діяльність УПА в Рівненській області, представити ці дані у вигляді електронного каталогу. 

А також скласти розгорнутий опис місць пам'яті, які були створені за ініціативи мешканців громад, зафіксувати стан цих пам’яток та перспективу їх включення в реєстр культурної спадщини. Також проєкт передбачає експедицію, під час якої зроблять фото та відеофіксації пам’яток, знімання топографії їх розміщення та опис їх актуального стану. 

Продукт проєкту — інтерактивна мапа. Острог стане одним із перших міст, яке опиниться на ній. Проєкт отримав підтримку у програмі «Кроссекторальні проєкти зі збереження культурної спадщини».

Серед гостей були присутні музейники Рівного та Острога, журналісти, представники громадських організацій, а також заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації Сергій Гемберг, заступниця начальника обласного управління культури та туризму Ярослава Гаврилова, начальниця відділу культури й туризму виконкому Острозької міської ради Ольга Лозюк.

Читайте також: Колекція Острозького заповідника поповнилася факсимільним виданням Конституції Пилипа Орлика

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024