На Рівненщині створили віртуальний рухомий пам'ятник князя Острозького

17 Вересня 2021, 14:26
Відтворений образ князя Костянтина Острозького 1989
Відтворений образ князя Костянтина Острозького

На Рівненщині розробили віртуальний пам'ятник князя Костянтина Острозького, це передбачав проєкт «Барбакани та надбрамні вежі Великої Волині». Керівник проєкту Микола Бендюк стверджує, що це точно відтворене зображення князя.

 Про це пише Суспільне.Рівне.

За основу взяли фрагмент з картини «Битва під Оршею», який є фактично єдиним прижиттєвим портретом Костянтина Івановича. Суспільному ініціатор розповів, як це проходило та звідки брали дані.

Князь Костянтин Острозький, повертаючись з битви під Оршею, в'їжджає у Рівне крізь Острозьку браму, за ним ідуть його охоронці та полонені. Таку двохвилинну анімацію, розробляють у рамках проєкту «Барбакани та надбрамні вежі Великої Волині».

Основний образ – Костянтин Острозький верхи на коні наразі завершений. Віртуального князя відтворили до деталей.

Читайте також: Як князі-меценати перетворили Острог на центр духовності

Відео процесу відтворення образу

«Спеціально відшили кунтуш. Він сучасний, але фактура тканини – така ж, як і за часів Острозького. Шаблю частково «списали» з картини, а також використали зображення точно такої ж шаблі 1514-го року, яка зберігається зараз у Відні в музеї, вона належала принцу Фердинанду. І от кожну таку деталь окремо сканували, проробляли з дотриманням усіх пропорцій. А потім з усього цього вже збирався образ князя», – поділився робочими моментами Микола Бендюк.

Відео процесу відтворення шаблі

Працювати над зображенням князя Костянтина Острозького розпочали в січні 2021, коли ще писали проєкт на конкурс від Українського культурного фонду. Основна робота припала на червень-серпень, коли після перемоги в конкурсі отримали фінансування. Найскладніше, зі слів Миколи Бендюка, було відтворити зовнішність князя.

Читайте також: Студентське місто храмів, синагог і живої історії. «Волинська експедиція» відвідала Острог

Картина «Битва під Оршею» з прижиттєвим зображенням князя Острозького
Картина «Битва під Оршею» з прижиттєвим зображенням князя Острозького

«Портретів князя Костянтина Івановича Острозького багато, але усі вони пізніші, 18-19-го століть і недостовірні. А прижиттєвий, фактично, єдиний правдивий – той, який маємо на картині «Битва під Оршею». Історики мистецтва припускають, що першим замовником цієї картини був Костянтин Острозький. Але він помер в 1521 році і картина дописувалася вже після його смерті, через це й не приїхала до Острога, а так і залишилася в Польщі. Тому за основу віртуального зображення князя взяли саме цю картину. Найбільше проблем було з обличчям. Комп'ютерникам разів сто довелося переробляти обличчя. І я, як мистецтвознавець, їх консультував, і художник Юрій Нікітін. Але таки змогли зробити князя таким, як він був насправді», – зазначив Микола Бендюк.

Віртуальний Костянтин Острозький сидить верхи на коні, опис якого Микола Бендюк знайшов у спогадах сучасників князя. Зокрема, там зазначено, що улюбленого коня князя звали Заєць і він загинув у битві під Оршею.

Автори випробовують віртуальний пам
Автори випробовують віртуальний пам

Читайте також: В Острозі реалізують інтерактивний маршрут замками князів Острозьких

Образи охоронців і полонених, які йдуть за князем, планують зробити схематичнішими і узагальненими.

Наприкінці жовтня, аноснує Микола Бендюк, анімація стане доступною для перегляду через смартфон у центрі Рівного на розі вулиці Петлюри – Соборна.

Місце, де буде рухомий віртуальний пам
Місце, де буде рухомий віртуальний пам

Читайте також: «Музей – це не лише експонати, його творять люди», – Анастасія Хеленюк

Щоправда, зблизька роздивитися її не вдасться. Маршрут князя Острозького пролягатиме через сучасну проїжджу частину. В 16-му столітті саме тут був міст над старим руслом Усті і знаходилася Острозька брама, яка не збереглася до наших днів.

Відтворена Острозька брама у Рівному, яка не збереглася до наших днів. Фото Миколи Бендюка
Відтворена Острозька брама у Рівному, яка не збереглася до наших днів. Фото Миколи Бендюка

Роздивитися зблизька і з усіх боків образ князя можна буде в Острозі. Там через смартфон для перегляду буде доступний статичний образ Костянтина Острозького верхи на Зайці. Розмістять його на віртуальному п'єдесталі перед арткластером «Острозької академії».

Читайте також: Чорна княгиня, засновниця Острозької академії

Статичний віртуальний пам
Статичний віртуальний пам

Віртуальні пам'ятники в Рівному та Острозі – це складова проєкту «Барбакани та надбрамні вежі Великої Волині» і єдина віртуальна його частина. Загалом же, проєкт передбачає створення культурно-туристичного маршруту, який охопить оборонні об'єкти у семи населених пунктах трьох областей: Рівненської, Хмельницької та Волинської.

Усі включені до проєкту об'єкти, окрім Острозької брами у Рівному, збереглися до наших днів.

Читайте також: Команда Via Regia Ukraine вирушила в тур культурними місцями Волині та Рівненщини

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024