Данія розширить співробітництва з Україною

29 Березня 2023, 11:34
Данія розширить співробітництва з Україною 760
Данія розширить співробітництва з Україною

Відбулася зустріч, присвячена культурній співпраці України та Данії. Сторони обговорили можливі шляхи зміцнення зв'язків у межах дансько-українського партнерства, а також взаємодію з Данським культурним інститутом.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

Данці вважають, що майбутнє України тісно пов'язане з Європою, а українська культурна спадщина є частиною світового надбання. Тому у Данії мають знати більше про Україну, її культуру та історію. Це планують реалізувати завдяки подіям, що відкривали б не так широко знану в Європі українську культуру.

Наразі у цьому напрямку вже працює Данський культурний інститут. Йшлося й про підтримку українських митців за допомогою грантів New Democracy Fund. 

Читайте також: Україна та Норвегія співпрацюватимуть задля збереження й відновлення культурної спадщини

Заступниця міністра культури та інформаційної політики України Галина Григоренко, повідомила данську сторону щодо масштабів руйнувань культурної інфраструктури та об'єктів культурної спадщини внаслідок повномасштабного вторгнення рф за останній рік. 

Вона також назвала основні пріоритети в сфері культури на 2023 рік, серед яких особливо підкреслила необхідність допомоги тим фахівцями сфери, які продовжують працювати в Україні. 

«75-80% українських митців, а також більшість закладів культури продовжують працювати в Україні попри війну. Українські театри, бібліотеки та музеї не тільки відкрили двері для відвідувачів, а й створюють нові культурні продукти: театральні прем'єри, виставки, концертні програми», – зазначила Галина Григоренко.

Налагодження та розширення двосторонньої горизонтальної співпраці між культурними інституціями обох країн та обмін досвідом між спеціалістами сприятиме поглибленню знань один про одного між Україною та Данією. 

Також серед пріоритетів української сторони діджиталізація сфери культури, зокрема, створення Державних реєстрів української рухомої і нерухомої культурної спадщини.

Читайте також: Україна та Хорватія посилять співпрацю у рамках ЮНЕСКО

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024