Україна та Хорватія посилять співпрацю у рамках ЮНЕСКО

17 Березня 2023, 18:00
Україна та Хорватія посилять співпрацю у рамках ЮНЕСКО 945
Україна та Хорватія посилять співпрацю у рамках ЮНЕСКО

Перший заступник міністра, голова Нацкомісії України у справах ЮНЕСКО Еміне Джапарова та міністерка культури і медіа Хорватії Ніна Обулєн-Коржінек обговорили співпрацю країн в рамках ЮНЕСКО.

Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

Під час візиту до Києва Ніна Обулєн-Коржінек обговорила співпрацю України та Хорватії в рамках ЮНЕСКО, необхідність усунення країни-агресора з системи ООН, вплив війни на культуру та освіту в Україні.

«Я вважаю неприпустимим те, що Росія досі залишається членом такої поважної організації, як ЮНЕСКО, та її керівних і робочих органів. Розраховуємо на підтримку з боку Хорватії українських ініціатив з вигнання держави-агресора з системи ООН», – наголосила Еміне Джапарова

Перша заступниця міністра поінформувала про руйнування української культурної спадщини та закладів освіти внаслідок агресії РФ проти України. Ніна Обулєн-Коржінек поділилася досвідом своєї країни у співпраці з ЮНЕСКО щодо захисту та післявоєнного відновлення об’єктів національної та світової спадщини.

Еміне Джапарова та Ніна Обулєн-Коржінек поклали квіти до Стіни пам’яті загиблих за Україну біля Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря та вшанували пам’ять полеглих героїв.

Під час візиту спілкувалися також про великий досвід Хорватії щодо збереження під час війни, повернення експонатів й відновлення культурної спадщини. Як зазначають хорватські спеціалісти, вся ця велика робота триває до сьогодні. 

Фокус її спрямований на відновлення та повернення культурних цінностей, на діджиталізацію та цифровізацію всіх процесів. За словами міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка, для цього хорватські колеги ділитимуться досвідом.

Перед Україною величезний виклик – оцифрування 12 мільйонів об’єктів, що належать до державного музейного фонду. Ніна Обулєн-Коржінек запропонувала допомогу європейських колег щодо цифровізації музейних фондів України. 

Читайте також: Нідерланди допомагатимуть у збереженні культурної спадщини України

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024